Akkerbouw

Nieuws 1979 x bekeken

Winterplantui iets vroeger, voorjaarsplantui later

De oogst van winterplantuien wordt zeker niet later dan vorig jaar, de voorjaarsplantuien moeten er hard aan trekken om op een gemiddeld oogsttijdstip te komen. Dat zien uienkenners in het veld.

"De neerslag is op tijd gekomen", ziet uienspecialist André Boot van zaadbedrijf Hazera. Net als andere akkerbouwgewassen profiteren de uien volop van het mooie weer van deze week: alles groeit hard. "In het midden van het Zuidwesten is de loofontwikkeling wat minder dan in het zuiden en noorden van de regio. Vroeg wordt het echter niet. Er moet nog heel wat gebeuren eer de uien zo vroeg zijn als vorig jaar."

André Boot van Hazera met Contado, de nieuwe vroege plantui van het bedrijf.<br /><em>Foto: Frank Druyff</em>
André Boot van Hazera met Contado, de nieuwe vroege plantui van het bedrijf.
Foto: Frank Druyff

Zachte winter hielp winterplantuien

Winterplantuien zijn dankzij de zachte winter juist iets verder ontwikkeld. Waar verwerker Monie Nieuwdorp vorig jaar de eerste ui op 24 juni rooide, verwacht directeur Erik Moerdijk dit jaar zeker niet later te zijn. "Zoals ik het nu inschat, wordt het iets vroeger dan vorig jaar. En vorig jaar zagen we veel schieters door het koude voorjaar, dit jaar nagenoeg niet. De stand is mooi, de kleur ook. De uien gaan mooi bollen. Maar het weer bepaalt alles, hè?"

Winterplantui Troy mei 2015.<br /><em>Foto: Eric Moerdijk</em>
Winterplantui Troy mei 2015.
Foto: Eric Moerdijk

'Gewassen groeien nu heel hard'

Wim Waterman van Waterman Onions verwacht dat er minder spreiding zal zijn in het plantuienaanbod. "De gewassen groeien nu heel hard, maar dat heeft lang geduurd." Waterman verwacht geen vroeg aanbod van plantuien in het nieuwe seizoen. "De eerste exportwaardige plantuien verwacht ik in juli. Wat eerder komt, moet dichtbij worden afgezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.