Akkerbouw

Nieuws 1613 x bekeken

Prijs ijsbergsla net zo wispelturig als het weer

Na een mooi begin van het ijsbergslaseizoen 2 weken geleden, met stuksprijzen van 70 tot 90 cent, is de verwachtte prijsval werkelijkheid geworden.

Uit de beschikbare veilingprijzen blijkt een vrij wisselend prijsverloop, met prijzen tussen 25 en 64 cent. Hoewel veilingprijzen in de markt van ijsbergsla niet bepalend zijn, bevestigen geluiden uit de praktijk wel dat marktbeeld.

Stroeve afzet

De export naar Italië verloopt moeizaam, omdat Spanje met de daar nog beschikbare ijsbergsla in de weg zit. Ook de collectieve vrije dag in Duitsland komt de prijsvorming deze week niet ten goede, want dat betekent een handelsdag minder. De verwachting is dan ook dat de afzet nog wel even stroef blijft verlopen, ook gezien het ruime aanbod op de korte termijn. Vooralsnog vindt alle ijsbergsla wel zijn weg.

Voldoende aanbod

De handel in ijsbergsla is rustig. Een handelaar constateert voor deze week voldoende aanbod van slasoorten, inclusief ijsbergsla. Het gewas groeit goed dankzij voldoende water en goede temperaturen. Door het wisselende weer volgt de oogst van de vroege plantingen elkaar sneller op dan verwacht.

Weinig verandering van marktsituatie

Door de goede groei verandert de marktsituatie voorlopig weinig. Het is afwachten wanneer de handel aantrekt. Wellicht hebben de zomerse weersvoorspellingen daarop een positief effect.

Of registreer je om te kunnen reageren.