Akkerbouw

Nieuws 3043 x bekeken 4 reacties

Kamp geeft groen licht voor akkerbouwheffing

De brancheorganisaties in de akkerbouw mogen een verplichte heffing opleggen aan akkerbouwers voor de uitvoering van het programma Onderzoek en Innovatie. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft een algemeenverbindendverklaring (AVV) afgegeven voor het programma. De akkerbouw is de eerste sector met een AVV.

Doordat de AVV laat afkomt kan de BO Akkerbouw een aantal onderzoeken niet meer uitvoeren dit jaar, zegt directeur Matthé Elema. "Dat betreft drie onderzoeken op het gebied van bemesting. Die onderzoeken schuiven door naar volgend seizoen."

Het programma loopt vijf jaar (2016 t/m 2020) met een totaalbudget van ruim €16 miljoen. Door de AVV zijn de akkerbouwers verplicht van 2017 tot en met 2020 een heffing te betalen van €13,20 per hectare poot- en consumptieaardappelen. Voor zetmeelaardappelen en suikerbieten is dat €8,80 per hectare en voor graan €4,40. Omdat de AVV op 4 mei ingaat, geldt voor dit jaar een lagere heffing. De AVV is afgegeven voor het onderzoeksprogramma van de drie BO's voor Granen, voor Suiker en voor Aardappelen & Overige Akkerbouwgewassen. De overkoepelende BO Akkerbouw int de heffingen. Het is nog niet duidelijk hoe dit in zijn werk gaat, zegt Elema. "De heffing is verplicht. De inning start in het najaar. We overleggen nog met het ministerie van EZ over een boervriendelijke manier om de heffing te innen via de gegevens die boeren toch al neerleggen bij de RVO."

Profijt van onderzoek

De BO Akkerbouw vindt de AVV nodig omdat alle akkerbouwers profiteren van de onderzoeken die uit het programma worden gefinancierd. De akkerbouw is ontzettend blij met het besluit van de minister, zegt voorzitter Dirk de Lugt van de BO Akkerbouw. "Voortdurende vernieuwing door middel van onderzoek en innovatie vormt de basis voor een sterke akkerbouw."

Vier thema's

Het programma Onderzoek en Innovatie beslaat vier thema's: (1) vitale bodem, (2) vitaal gewas, (3) biobased, kringlopen en energie en (4) management, economie en data. Het programma is gebaseerd op onderzoekswensen van akkerbouwers. De wensen zijn beoordeeld door meer dan honderd akkerbouwers. De sectie Teelt van de BO, die geheel uit akkerbouwers bestaat, bepaalt welke projecten worden uitgevoerd. De BO Akkerbouw bestaat sinds 1 januari 2015, na de opheffing van het Productschap Akkerbouw. De vereniging is een initiatief van LTO Nederland, NAV, NAJK, Agrifirm Plant, Avebe, Comité van Graanhandelaren, Cosun, CZAV, NAO, Plantum en Vavi.

Laatste reacties

 • gertjangeessink

  Ik zie er geen nut in, gewoon de boer weer geld uit de portemonnee schudden, dure neponderzoekers hun gang laten gaan

 • gijsbert

  Wat een onzin. Degenen die zo graag onderzoek willen, moeten niet iedereen op laten draaien.

 • heeeee

  de boer moet weer verplicht betalen ; we waren er eindelijk vanaf nu begint het weer.heb er al 40 jaar aan betaalt. middeleeuws .niemand meewerken.

 • aardappelboer

  Kost weer handen vol geld, laat degene die zo nodig onderzoeken willen doen dat zelf doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.