Akkerbouw

Nieuws 2016 x bekeken 1 reactie

Goede oogstverwachting FAO drukt tarweprijs

De wereldvoedselorganisatie FAO verhoogt de beschikbaarheid van tarwe in het nieuwe seizoen 2016/2017. De FAO gaat er nu van uit dat de wereld 717 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 4 miljoen ton meer dan in de vorige prognose van april.

De EU en de landen rond de Zwarte Zee verwachten een goede oogst, afgaande op de omstandigheden tot nu toe. Ook in de VS groeit de tarwe voorspoedig.

De goede verwachtingen drukken de tarweprijs. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) ligt dit hele jaar al onder de 170 punten. Het is het laagste niveau in ruim 5 jaar en het is meer dan 10 jaar geleden dat de tarweprijs zo lang op zo'n laag niveau stond. De IGC berekent de index dagelijks op basis van tarweprijzen in 10 landen. De tarwe index ligt 8% lager dan begin mei vorig jaar.

Lage tarweprijs stimuleert verbruik

De lage tarweprijs stimuleert het verbruik. De FAO schat dat 1 miljoen ton hoger in dan in de vorige prognose. De eindvoorraad van seizoen 2016/2017 komt dan op 195 miljoen ton. De voorraad is groot genoeg om 27% van het jaarverbruik te dekken. Een dergelijke grote voorraad drukt de prijs.

De stocks-to-use-ratio ligt bij mais op 20%. De FAO laat de beschikbaarheid van dit gewas vrijwel ongemoeid in de nieuwe prognose. Zowel productie (plus 1 miljoen ton) als het verbruik (plus 2 miljoen ton) stijgen iets. De maisproductie in Zuidelijk Afrika is veel lager dan gewoonlijk door droogte. Maar de FAO verwacht op dit moment een goed groeiseizoen in de EU. De IGC-prijsindex voor mais ligt op een vergelijkbaar niveau als een jaar geleden. Deze index is gebaseerd op maisprijzen in vier landen.

Slecht weer Zuid-Amerika drukt productie soja

Bij sojabonen verwacht de FAO een veel lagere productie dan in de april-prognose. Dat komt door het slechte weer in Zuid-Amerika en dan vooral in Argentinië. De wereldproductie valt 5 miljoen ton lager uit dan in april werd verwacht. De eindvoorraad van volgend seizoen raamt de FAO nu op 45 miljoen ton. Dat is een stocks-to-use-ratio van 14%, veel lager dan bij tarwe en mais. De IGC-prijsindex stond begin deze week boven de 200 punten. Dat is het hoogste punt in ruim 9 maanden. De index is gebaseerd op de sojaprijzen in de VS, Brazilië en Argentinië.

Eén reactie

  • farmerbn

    Frankrijk heeft eens goed gekeken naar de productiecijfers van de laatste tarwe-oogst. Nu blijkt dat er veel minder geoogst en dat er dus ook veel minder voorraad is. Hebben ze toch lekker de tarweprijs bijna het hele jaar gedrukt zodat tarwe importlanden goedkoop brood hebben kunnen maken om de bevolking tam te houden. FAO doet ook mee met dat spelletje dus hun beweringen over graanproducties neem ik aan met twee korreltjes zout.

Of registreer je om te kunnen reageren.