Onderzoeksbureau JRC is positief over de opbrengsten omdat het weer in Europa vrijwel nergens tegen zit.</p> <p><em>Foto: ANP</em> AkkerbouwNieuws

EU verwacht bovengemiddelde hectareopbrengsten

De akkerbouwers in de EU halen dit jaar bovengemiddelde hectareopbrengsten bij vrijwel alle gewassen.

Het groeiseizoen zit tot nu toe vrijwel nergens tegen, meldt onderzoeksbureau JRC van de Europese Commissie in het maandelijkse weerrapport Mars.

Bovengemiddelde opbrengst graan

Bij aardappelen gaat het JRC uit van een gemiddelde opbrengst van 33,2 ton per hectare. Dat is 3,5% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij suikerbieten verwacht het JRC 73,4 ton per hectare. Dat is 2,2% boven het gemiddelde. Bij graan vallen de opbrengsten nog hoger uit, afgaande op de huidige situatie op de akkers. Bij tarwe gaat de hectareopbrengst naar 5,9 ton. Dat is 4,5% boven het gemiddelde. Bij gerst valt de opbrengst zelfs 5,7% hoger uit.

Weer werkt mee

Het JRC is positief over de opbrengsten omdat het weer vrijwel nergens tegen zit. Alleen in het zuidoosten en midden van de EU was het erg warm in de eerste helft van april. Daarna volgde een koudeperiode in het oosten, zuidoosten en westen van Europa. Er viel tijdelijk te weinig regen in het noorden van Duitsland en Polen en in de zuidelijke helft van Frankrijk en Griekenland. Maar verder verloopt het groeiseizoen goed.

Beheer
WP Admin