Akkerbouw

Nieuws 2431 x bekeken

'Aardappelsector benut rassen onvoldoende'

De Nederlandse aardappelsector benut onvoldoende de rassen die er zijn. Dat verzwakt de exportpositie van de sector.

Dit zegt Oud-voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Volgens hem benut de Nederlandse aardappelsector onvoldoende de rassen die er zijn. Dat verzwakt de exportpositie van de sector. Ook is het zaak de kennis van de telers op peil te houden. Verder zijn de kleine marges in de sector een aandachtspunt, vindt hij. Er wordt weinig verdiend, terwijl de eisen voor de kredietverzekering toenemen. Ook importerende landen stellen hoge eisen aan de aardappelen die ze ontvangen.

Kees van Arendonk haalde een niet openbaar gemaakt rapport aan op de ledenvergadering van de NAO in zijn afscheidsrede. "De NAO heeft het onderzoeksinstituut LEI een sterkte/zwakte analyse laten uitvoeren naar de Nederlandse aardappelexport."
Foto: Ton Kastermans Fotografie

Sector goed georganiseerd

Het LEI benoemt als sterke punten de inwendige kwaliteit van de Nederlandse aardappel. Bovendien is de sector goed georganiseerd, kan jaarrond kwaliteit en maatwerk leveren en heeft een grote logistieke slagkracht en infrastructuur. De zwakke punten zijn de nadelige geografische ligging ten opzichte van Zuid-Europa, de kleine marges en de lage benutting van het beschikbare assortiment rassen. Ook is het zaak de kennis van de telers op peil te houden om aardappelen te kunnen blijven exporteren.

Consument weet weinig van aardappel

Het LEI ziet als bedreiging dat de consument een gebrekkige kennis heeft over de aardappel en de dalende aardappelconsumptie. Van Arendonk: "Voor een deel zijn dit zaken waar we aan kunnen werken. Zo heeft het bedrijfsleven massaal ingeschreven op het promotieproject van de Stichting NAO Projecten. Tevens is de website Kennisplatform Aardappels gelanceerd met betrouwbare informatie van teelt tot voedingswaarde."

Of registreer je om te kunnen reageren.