Akkerbouw

Nieuws 2304 x bekeken 3 reacties

ABN Amro: rendement akkerbouw herstelt verder

ABN Amro verwacht voor de akkerbouw in 2016 een omzetgroei van 1%. Dat meldt de bank in zijn jaarlijkse prognose voor de sector.

"De daling van het rendement in de akkerbouwsector is in 2015 omgebogen", ziet ABN Amro. Na forse rendementsdalingen van gemiddeld 13% per jaar in 2013 en 2014 is het rendement voor de akkerbouwer in 2015 met 10% toegenomen. "Deze grote fluctuaties worden grotendeels bepaald door aanbod van akkerbouwproducten op de wereldmarkt. Gezien verwachtingen van licht herstel op de mondiale markt voor agrarische grondstoffen verwachten wij dat het rendement voor de akkerbouwer in 2016 verder zal oplopen."

Aardappelen de kers op de taart

Wat betreft rendement is het gewas aardappelen de kers op de taart van het bouwplan. Over de laatste 5 jaren was het aandeel aardappelen in de totale opbrengsten ruim 45%.

Het aantal akkerbouwbedrijven blijft dalen; in 2015 daalde het aantal bedrijven met 2,3% tot 18.740. Hiermee telt de akkerbouwbranche de meeste bedrijven van de agrarische sector. De akkerbouwers betelen samen ruim 505.000 hectare. Schaalvergroting zet door.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Betekend schaal vergroting automatisch rendements verhoging? Volgens ABN wel, hoe is het dan mogelijk dat grote bedrijven nauwelijks met goed fatsoen over te nemen zijn? Bij een rendement van boven de 10 % zijn alle spaarders wel gek dat ze hun geld bij ABN parkeren, ze moeten direct aandelen in akkerbouwbedrijven kopen zodat de overname vereenvoudigt.

  • Kaiser

    18740 akkerbouwbedrijven op 505.000 ha. Dat is gemiddeld 27 ha per akkerbouwbedrijf. Zijn er nog akkerbouwbedrijven met 27 ha. ? Verder krimpt in Nederland ieder jaar het akkerbouwareaal met 10%. Akkerbouw is de enigste sector die behoorlijk is gekrompen en ieder jaar nog steeds krimpt. Totdat er in Nederland geen akkerbouwmeer is?

  • pinkeltje

    Zijn grote bedrijven buiten de landbouw wel makkelijk over te nemen dan? En hoe eenvoudig is het om een klein bedrijf over te nemen en daar dan een boterham op te verdienen?

Of registreer je om te kunnen reageren.