Ook jonge bietenplantjes zijn door hagel getroffen.</p> <p><em>Foto: Maarten van Erp</em> AkkerbouwNieuws

Zaaiuien lijden het meest onder hagelbuien

De teller van het aantal schademeldingen door hagel tikt door. Vooral in het zuidwesten van Nederland hebben de felle buien jonge uienplantjes geraakt. Zo heeft de akkerbouw opnieuw hinder van het slechte voorjaarsweer.

De akkerbouw heeft last van het koude en natte voorjaar. Naast de vertraging, leidde de kou in de afgelopen week regelmatig tot hagelbuien. Die hadden schade tot gevolg.

Verzekeraar Agriver meldt 110 schademeldingen, Vereinigte Hagel 60. De taxateurs inventariseren deze week, maar kunnen pas volgende week echt taxeren. Het gewas moet eerst de kans krijgen om te herstellen. “Het accent ligt op de uien”, zegt Agriverdirecteur Marien Boersma. “En het Zuidwesten spant de kroon. Dat komt doordat Zeeland altijd wat voor ligt op de ontwikkelingen in het voorjaarswerk. In het Noorden zit het bietenzaad soms nog in het pak, dan kun je moeilijk hagelschade krijgen.”

Veel meldingen maar geen ramp

Het zijn veel meldingen, maar van een ramp is volgens Boersma geen sprake. Collega Jan Schreuder van Vereinigte Hagel voegt toe: “Het is zo koud en nat geweest dit seizoen, dat er minder boven staat dan normaal. Toch is er best wat schade door de vele hagel van de laatste dagen. Hoeveel precies moet na het taxeren blijken.” Schreuder meldt schade in uien, bieten en peen.

Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot denkt dat 600 hectare uienpercelen is beschadigd door de hagelbuien van deze week. “Daarvan moet waarschijnlijk ongeveer 20 procent worden overgezaaid, zo’n 120 hectare.”

Hagelschade leidt tot wegval in rijen zaaiuien.
Foto: De Groot en Slot

Vlotte gewasontwikkeling welkom

Plantjes die volledig zijn afgeslagen en waarbij het wortelgestel nog niet in het bezit is van een driepoot zijn het meest kansloos. Voor het overzaaien wordt geprimed zaai geadviseerd, dat leidt tot een vlottere gewasontwikkeling.

Een vlotte gewasontwikkeling is zeer welkom, gezien de vaak al trage start door het natte en koude voorjaar. Modderen is dit seizoen soms niet te voorkomen. Door de wisselvallige weersomstandigheden drogen akkerbouwpercelen niet echt op. Maar omdat de tijd doortikt, moeten akkerbouwers het zaaien en poten soms toch proberen.

Nat en koud

April was nat en koud, registreert Weeronline. Sinds 2001 was het niet zo nat als afgelopen maand. Ook was het te koud, zeker de tweede helft van de maand haalde de gemiddelde apriltemperatuur flink omlaag.

Dat hebben akkerbouwers gemerkt. De druk van het uien en bieten zaaien zat er flink op, maar deze klussen zijn eind vorige week nagenoeg afgerond. Niet altijd onder mooie omstandigheden.

  • Vorig jaar was dit kaartje helemaal geel rond deze tijd. Het heeft veel geregend in april en de grond was al nat.

    Bron: KNMI

  • Het wordt amper droog door de regelmaat in neerslag.

    Bron: KNMI

  • Kortere tarwe en tragere kieming

    Toch verwacht Paul Hooijman van adviesbureau Delphy niet direct grote problemen. “De kou leidt ertoe dat de tarwe iets korter blijft en dat zaden langzamer kiemen. De vertraging leidt ook tot een lagere opbrengst. Hoeveel is nog niet te zeggen.”

    In het Zuidwesten heeft het plaatselijk veel geregend en gehageld, vertelt collega Luc Remijn. Dat is vooral in bieten en uien te zien. “De bieten staan er maar gewoontjes bij en hebben last van de werking van bodemherbiciden”, zegt hij. “Ons advies is om voorzichtig te zijn met spuiten zolang het nog koud is ’s nachts.” Ook cichorei snakt naar warmer weer. Die hogere temperaturen zijn voorspeld. Daarmee verdwijnt ook het hagelrisico.

    Modderen is dit voorjaar soms niet te voorkomen; de tijd tikt immers door.

    Bron: Twitter

    Beheer
    WP Admin