<em>Foto: ANP</em> AkkerbouwNieuws

Voor eerst daling areaal GMO-gewassen

Het areaal transgene gewassen is voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Vorig jaar is 179,7 miljoen hectare gewassen geteeld, die genetisch zijn gemodificeerd (GMO). Dat is 1% minder dan in 2014.

In 1996 zijn voor het eerst GMO-gewassen geteeld op commerciële schaal. Sindsdien groeide het areaal jaar op jaar, tot 2015.

Opvallend is dat het areaal kromp in landen die in 1996 startten met de teelt van GMO-gewassen.

Dit blijkt uit tellingen van de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), een organisatie die biotechnologie bij gewassen promoot.

VS teelt meeste GMO-gewassen

De Verenigde Staten zijn nog steeds de grootste met een areaal van 70,9 miljoen hectare transgene gewassen. Maar dat is wel 3% minder dan in 2014. Ook Canada, een ander GMO-land van het eerste uur, teelt minder transgene gewassen. Daar zakt het areaal met 5% naar 11 miljoen hectare. In China bedroeg de daling 5% naar 3,7 miljoen hectare.

Slechte prijzen voor grote transgene gewassen

ISAAA schrijft de daling toe aan de slechte prijzen van mais, katoen en koolzaad. Dat zijn grote transgene gewassen. Door de lagere prijzen verruilden akkerbouwers mais, katoen en koolzaad voor gewassen, waar nog geen transgene variëteiten voor zijn toegelaten of veel minder worden geteeld, zoals erwten, zonnebloemen en sorghum. ISAAA verwacht dat als katoen, mais en koolzaad duurder worden het areaal GMO-gewassen weer groeit.

Beheer
WP Admin