Akkerbouw

Nieuws 2492 x bekeken 1 reactielaatste update:18 apr 2016

Vlaams aardappelareaal groeit met 8%

Het areaal bewaaraardappelen in Vlaanderen stijgt ten opzichte van 2015 met iets meer dan 8%. Dat blijkt uit een enquête die het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) hield onder haar leden.

Het areaal vroege aardappelen stijgt volgens de enquête met 9%. Het PCA tekent hier wel bij aan dat het bereik onder telers met vroege aardappelen niet zo groot is. Bij de vroege aardappelen is Amora met 37% voor het eerst het belangrijkste ras, ten koste van het aandeel Première.

Bintjes

Het Vlaamse areaal Bintjes daalt opnieuw, dit jaar met 19%. Dit ras neemt in 2016 nog maar 22% van het areaal bewaaraardappelen in. Het areaal Fontane daarentegen blijft stijgen. Er wordt een uitbreiding verwacht van 22%. Daarmee neemt het 40% van het aandeel bewaaraardappelen in. Het areaal Fontane wordt in 2016 bijna dubbel zo groot als dat van Bintje. Ook andere late fritesrassen zoals Innovator, Challenger en Markies groeien ten opzichte van 2015 bijna 20% in areaal.

Van deze late fritesrassen wordt zo'n 72% onder contract geteeld. Van Fontane ongeveer de helft van het areaal. Het totale aandeel in de enquête bedraagt 37%, iets minder dan vorig jaar. Dit zijn echter nog voorlopige cijfers, omdat alle contractafspraken nog niet rond waren.

Groeiend areaal

Volgens de eerste cijfers zou het aardappelareaal in Wallonië met zo'n 4% groeien. Er wordt een daling van het areaal Bintje verwacht van 5 tot 10% en een uitbreiding van Fontane met 5 tot 10%. Voor de andere fritesrassen wordt de areaalgroei in Wallonië nog groter ingeschat.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.