Akkerbouw

Nieuws 2975 x bekeken 4 reacties

Supermarkt strenger met residunorm gewas dan wet

Om negatieve publiciteit te voorkomen, stellen supermarkten steeds hogere eisen aan residunormen voor gewassen. Zo wordt een gezond product telen lastiger voor akkerbouwers.

De druk vanuit de maatschappij neemt toe om minder chemische middelen te gebruiken. De theorie wint het daarbij steeds vaker van de praktijk. Afnemers accepteren een beperkt aantal residuen.

Supermarktketen Aldi Sud verbiedt 8 stoffen

Aldi Süd verbiedt als eerste supermarktketen in Europa 8 stoffen, terwijl niet zonneklaar is dat dat beter is voor mens en milieu. Het bedrijf gaat daarmee een stuk verder dan de EU die in 2013 alleen imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine verbood. "Hiermee geeft Aldi Süd een voorbeeld dat navolging verdient", zegt Kees Kodde, campagneleider duurzame landbouw van Greenpeace. Volgens de milieu-organisatie zijn de middelen schadelijk voor bijen. Greenpeace roept Nederlandse supermarkten op dit voorbeeld te volgen.

Om incidenten met groentes met te veel residuen te voorkomen, stellen supermarkten strengere residu-eisen aan gewassen dan de wet voorschrijft.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Om incidenten met groentes met te veel residuen te voorkomen, stellen supermarkten strengere residu-eisen aan gewassen dan de wet voorschrijft.
Foto: Koos Groenewold

"Supermarkten zijn benauwder voor milieu-organisaties dan voor het feit of hun AGF-leveranciers nog wel een goed product kunnen telen", stelt Hendrik Eerkens, teeltspecialist bij de Dutch Carrot Group; een samenwerkingsverband tussen Agrifirm Plant en de peenverwerkers Koop Landbouw en Hiemstra. "Consumenten willen geen residuen op hun peen, maar ook geen peen met larfjes of vlekken."

Op wortelen zitten residuen omdat telers middelen toepassen om het gewas gezond te houden.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Op wortelen zitten residuen omdat telers middelen toepassen om het gewas gezond te houden.

Foto: Jan Willem van Vliet

Een lage dosering met een schadelijke stof zou minder schadelijk kunnen zijn voor plant en milieu dan een frequentere dosering van een minder schadelijke stof. Dat betoogde Mark Ermers, gewasadviseur van Bayer CropScience, begin maart op de themadag peen van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Emmeloord.

Residunorm belangrijk voor afzetmogelijkheden gewas

Residunormen spelen vooral een rol bij de afzetmogelijkheden in vollegrondsgroenten en in de glastuinbouw. In de akkerbouw geldt het vooral voor peen. Residuen zijn resten van gewasbeschermingsmiddelen op een gewas. "Dat is niet slecht, dat is juist wenselijk", zegt Ermers. "Die residuen zitten er omdat telers ze hebben toegepast om het gewas gezond te houden."

Het rooien van peen. Residunormen spelen vooral een rol bij de afzetmogelijkheden in vollegrondsgroenten en in de glastuinbouw. In de akkerbouw geldt het vooral voor peen.</p>
<p><em>Foto: Ronald Hissink</em>
Het rooien van peen. Residunormen spelen vooral een rol bij de afzetmogelijkheden in vollegrondsgroenten en in de glastuinbouw. In de akkerbouw geldt het vooral voor peen.

Foto: Ronald Hissink

Aldi Süd heeft thiamethoxam in de ban gedaan. Een Cruiser-zaadcoating (thiamethoxam) pakt echter de eerste vlucht van de wortelvlieg, waarna de teler de tweede en derde vlucht zo nodig met het insecticide Coragen kan bestrijden. Coragen mag maar twee keer per seizoen worden ingezet. Dat maakt het telen van een gezond product lastiger.

Supermarkten hebben het telers nog niet onmogelijk gemaakt een goed product te telen, maar ze maken het hen zeker niet makkelijker.

Laatste reacties

 • agri2

  Gelukkig worden deze extra eisen gecompenseerd door beduidend hogere prijzen voor de telers omdat ze een hogere kostprijs hebben en meer risico lopen.

 • Barneveldsei

  Hopelijk geld dat ook voor inporterende producten buiten de eu. Was wel geschrokken van dat producten met antibiotica massaal wordt ge inporteerd.
  Puur alleen omdat het goedkoper is te produceren en te inporteren is uit Azië.

 • trijnie

  Die residuen zitten er om een gezond gewas te leveren.....
  Hoe krom kun je redeneren.....tjonge jonge.

 • henk 60

  Er zit verschil tussen de burger en de consument. Dat terwijl het de zelfde persoon is. betaal eens vijftig procent meer aan de boer voor uw voedselpakket en zeur niet over een vlekje of misvorming. Ja trijnie zo werkt dat, jij gebruikt misschien ook wel eens een paracetamol of zo wat doen medicijnen in ons lichaam? toch gebruiken we ze (in overvloed) als we ziek zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.