Akkerbouw

Nieuws 2349 x bekeken

Stand wintertarwe goed, wel septoria en gele roest

De stand van de wintertarwe is mooi, hoewel septoria en gele roest ook voorkomen in het gewas. Dat blijkt uit de eerste ziektemonitoring wintertarwe van dit seizoen van zaaizaad- en gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer CropScience.

Septoria zit zoals altijd vooral onderin het gewas op het oude blad, stelt Bayer. Jongere bladetages vertonen soms enige aantasting. De druk is vergelijkbaar met vorige seizoen. Gele roest is meer aanwezig dan vorig jaar. De ziekte was door de kou tot stilstand gebracht, maar wordt met de stijging van temperatuur weer actief. In een enkel gevoelig ras wordt zowel meeldauw als bruine roest gevonden. Deze 2 waren 1 jaar geleden nog niet actief.

Goede zaaiomstandigheden najaar 2015

Bayer CropScience volgt voor de ziektemonitoring 80 tarwepercelen in het hele land. De actuele goede stand van de wintertarwe vindt haar oorsprong in de goede zaaiomstandigheden in het najaar van 2015. Het zaad kon tijdig de grond in, de winter die volgde was relatief zacht. Het gevolg was een snelle ontwikkeling van de tarwe. Dit ging gepaard met een snelle infecties.

"Septoria, gele roest en zelfs bruine roest werden in de wintermaanden vaak waargenomen", recapituleert gewasadviseur Harm Groeneweg. "In de zachte wintermaanden konden deze ziekten zich verder in het gewas uitbreiden."

Ondanks een groeistagnatie door de koude nachten in februari en maart, zowel voor planten als ziekten, laten de gewassen in het algemeen een uitstekende stand zien. "Goed uitgestoeld met een prima standdichtheid."

Toenemende druk gele roest

Onder meer adviesbureau Delphy, coöperatie CZAV en diverse telers melden op Twitter ook de goede gewasontwikkeling, de toenemende druk van gele roest en het risico op en waarnemen van het vergelingsvirus.

In gevoelige rassen met actieve gele roest en septoria is een T0-bespuiting belangrijk voor het eindresultaat, stelt Bayer op basis van ervaringen in de afgelopen 2 seizoenen. "In de proeven werden met T0-bespuitingen meeropbrengst behaald van 800 tot 1.000 kilo per hectare. Wij adviseren daarom om tarwepercelen goed te inspecteren en waar nodig in te grijpen met een curatieve T0-bespuiting."

Bayer voert over 2 weken de 2e ziektemonitoring uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.