Akkerbouw

Nieuws 1487 x bekeken

Rassenvergelijking fritesaardappelen op zware grond

Onderzoeks- en adviesorganisatie Delphy legt dit jaar twee demovelden aan om fritesgeschikte aardappelrassen voor de teelt op zware grond te vergelijken. Juist op zware grond worden raseigenschappen uitvergroot.

Afgelopen week legde onderzoeks- en adviesorganisatie Delphy op twee locaties in het Zuidwesten demovelden aan om aardappelrassen voor de teelt op zware grond te vergelijken. Delphy wil hiermee het onderzoek naar rassen nieuw leven inblazen. Het doel van de demo's is om onafhankelijke informatie te verzamelen over hoe de verschillende rassen presteren op zware kleigrond.

Afslibbaarheid boven 40%

De demo's zijn aangelegd bij Borssele in midden Zeeland en bij Willemstad in West Brabant. De klei op beide percelen heeft een afslibbaarheid van meer dan 40%. Op beide demovelden zijn dezelfde acht rassen uitgeplant, te weten: Agria, Markies, Challenger, Fontane, Divaa, Lady Anna, Maritiema en Innovator.

De demo wordt gefinancierd door akkerbouwers die geabonneerd zijn op de Delphy nieuwsbrief en via een bijdrage per ras van de handelshuizen.

Rasbeschrijvingen

De reden om deze demo's aan te leggen is dat aardappeltelers worstelen met de vraag welk aardappelras het meest geschikt is om op zwaardere kleigrond te telen. In de rasbeschrijvingen van de handelshuizen is niet expliciet vermeld voor welke grondsoort het ras het meest geschikt is.

Uit de demo van vorig jaar bleek dat juist op zware grond raseigenschappen door moeilijker groeiomstandigheden sterk uitvergroot worden. Vooral knolzetting en afrijping zijn belangrijke items bij de teelt op zware grond. Telers worden daarom op twee momenten uitgenodigd de demovelden te bekijken. Op 8 juni is de beginontwikkeling te beoordelen en geven Delphy-adviseurs uitleg. De tweede bijeenkomst is gepland op 13 september. Dan is de stand van het gewas te beoordelen en zijn proefrooiingen gedaan en onderwatergewichten bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.