Akkerbouw

Nieuws 1333 x bekeken

Op zoek naar nieuw soort ontsmetting bloembollen

Wageningen UR zoekt met de bloembollensector naar een nieuw systeem voor het verwerken en ontsmetten van bloembollen. Vooral het dompelbad, waarin aaltjes en mijten met een warmwaterbehandeling worden gedood, is een knelpunt.

"Aan de huidige manier van bewaren en verwerken van bloembollen kleven flinke duurzaamheidsproblemen, zoals een hoog energieverbruik en emissie van schadelijke middelen naar het milieu en de blootstelling aan mensen die ermee werken", zegt Henk Gude, bloembollenonderzoeker bij Wageningen UR. "Bovendien is er behoefte aan technologische innovaties die de efficiëntie verhogen, zoals het automatisch verwijderen van zieke bollen en het geautomatiseerd rechtop zetten van bollen voor het planten."

Focus op alternatief voor dompelbad

De gezamenlijke aanpak vindt plaats in het samenwerkingsverband Het nieuwe verwerken. De focus ligt eerst op het vinden van een alternatief voor het dompelbad. Het verbod op ontsmettingsmiddel formaline in dompel- en kookbaden maakt dit extra urgent.

Desinfectie en schimmels doden

Het alternatief dat wordt onderzocht, bestaat uit twee stappen: uitwendig desinfecteren met biociden zoals electrochemisch geactiveerd water, gevolgd door het aanbrengen van schimmeldodende middelen in een schuim of dunne filmcoating om bollen te beschermen tegen deze pathogenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.