Akkerbouw

Nieuws 1247 x bekeken

'Ongevoelige Alternaria niet weg bij ban op strobi'

Helaas, het blijkt niet te werken: ongevoelige Alternaria bestrijden door niet meer te spuiten met strobilurines. Zo'n ban helpt niet, zo blijkt.

Niet meer spuiten met strobilurines (strobi's) en hopen dat de minder gevoelige Alternaria-isolaten vanzelf weer verdwijnen, zal niet gebeuren; dat stelt Ruud van Logten, cropadvisor bij Syngenta Nederland. Enkele jaren terug gebeurde dat wel met het minder gevoelige Green 33 phytophthora-isolaat. Dat isolaat was minder gevoelig geworden tegen de actieve stof fluazinam. Het Green 33-isolaat was echter een niet zo fit isolaat, dat toen het gebruik van Shirlan op basis van de actieve stof fluazinam afnam, vrij snel werd verdrongen door het agressievere phytophthora-isolaat Blue13. Hierdoor kan fluazinam nu met correct resistentiemanagement ook weer prima ingezet worden.

Strobilurines in de ban doen helpt niet

De minder gevoelige Alternaria-isolaten zijn in het veld echter even fit als de ongevoelige. Dus ook bij niet spuiten van 'strobi's' neemt de populatie minder gevoelige isolaten niet af. Het heeft dus geen zin strobilurines in de ban te doen en voortaan alleen triazolen te spuiten.

Resistentiemanagement tegen alternaria belangrijk

Strobilurines zijn ondanks de verminderde gevoeligheid nog steeds sterke middelen tegen Alternaria. Om hier nog lang gebruik van te kunnen maken, is resistentiemanagement belangrijk, betoogt Van Logten. Dat betekent het afwisselen van middelen met verschillende werkingsprincipes, dus strobilurines, triazolen en Mancozeb. Mancozeb is een zogenoemde multi-side, waartegen niet snel resistentie optreedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.