Nederland steunt aardappelteelt in China AkkerbouwNieuws

Nederland steunt aardappelteelt in China

Topsector Agri&Food geeft €50.000 subsidie aan een project voor de aardappelteelt in China. Met het geld kan Nederlandse kennis worden gebruikt om de aardappelteelt in China te verbeteren.

Aan het project doen een aantal Nederlandse bedrijven mee die zich bezighouden met aardappelen. In China is dat het aardappelbedrijf Beidahuang Potato Group. In het project worden de mogelijkheden onderzocht om Nederlandse kennis en expertise op het gebied van aardappelproductie en aardappelrassen te vermarkten aan grote, professionele aardappelproducenten in China.

‘Project is vooral politiek signaal’

Epi Postma, directeur van projectbureau B&E in Barchem (Gld.), is betrokken bij het project. “Het project is veel meer dan het subsidiebedrag”, zegt Postma. “Het is vooral een politiek signaal.” China kijkt volgens hem sterk naar Nederland als het gaat om agri en food. In China wordt zo’n 5 ton aardappelzetmeel per hectare geproduceerd, in Nederland is dat het dubbele. Postma: “De Chinezen willen van ons leren over uitgangsmateriaal en het telen, oogsten en bewaren van aardappelen, met minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Zo kan Nederland bijdragen aan een verbeterde en duurzame Chinese aardappelsector. De interesse van Nederlandse bedrijven voor China groeit, nu de wetgeving en het kwekersrecht daar beter zijn geregeld.”

Beheer
WP Admin