Akkerbouw

Nieuws 2293 x bekeken 3 reacties

Nederland steunt aardappelteelt in China

Topsector Agri&Food geeft €50.000 subsidie aan een project voor de aardappelteelt in China. Met het geld kan Nederlandse kennis worden gebruikt om de aardappelteelt in China te verbeteren.

Aan het project doen een aantal Nederlandse bedrijven mee die zich bezighouden met aardappelen. In China is dat het aardappelbedrijf Beidahuang Potato Group. In het project worden de mogelijkheden onderzocht om Nederlandse kennis en expertise op het gebied van aardappelproductie en aardappelrassen te vermarkten aan grote, professionele aardappelproducenten in China.

'Project is vooral politiek signaal'

Epi Postma, directeur van projectbureau B&E in Barchem (Gld.), is betrokken bij het project. "Het project is veel meer dan het subsidiebedrag", zegt Postma. "Het is vooral een politiek signaal." China kijkt volgens hem sterk naar Nederland als het gaat om agri en food. In China wordt zo'n 5 ton aardappelzetmeel per hectare geproduceerd, in Nederland is dat het dubbele. Postma: "De Chinezen willen van ons leren over uitgangsmateriaal en het telen, oogsten en bewaren van aardappelen, met minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Zo kan Nederland bijdragen aan een verbeterde en duurzame Chinese aardappelsector. De interesse van Nederlandse bedrijven voor China groeit, nu de wetgeving en het kwekersrecht daar beter zijn geregeld."

Laatste reacties

 • Can

  Euro 50.000,-
  Daar zullen ze niet veel mee kunnen doen , denk ik, een paar deskundigen op reis , en het is op .
  Dat is niet het probleem .
  Welke aardappel teler denkt hier nu beter van te worden .
  Het beperkt export op termijn , binnen 5 of 10 jaar zijn ze op gelijk niveau .
  Alleen industrie en handel word er beter van .
  Pootgoed teler niet .
  Fabrieks aardappel teler ook niet .
  Gefeliciteerd .
  Die 50,000 gaat op termijn een kapitaal kosten .

 • agratax.1

  @can. De fabrieksaardappelteler heeft via een mislukt zetmeel project reeds vele tientallen miljoenen Euro's in China gelaten. Een fabriek in China en een project om de teelt te verbeteren helaas mislukt. Hier staat tegen over dat een andere Nederlandse aardappelverwerker wel succes heeft weten te boeken.

 • Can

  De verwerker wel!
  Veel bedrijven kunnen en zullen er slagen !
  De boerderij is een blad voor boeren !
  Verwerkers hebben hun eigen blad !
  Dus welke aardappel teler word er hier nu beter van ?

Of registreer je om te kunnen reageren.