Akkerbouw

Nieuws 1659 x bekeken

Mini-bewaring simuleert bewaartechnieken

Horst-Mooij Agro, leverancier van bewaartechniek voor onder andere aardappelen, ontwikkelde een mini bewaarplaats om bewaartechnieken te demonstreren.

Volgens commercieel technisch medewerker Jeroen van Kappel kwam vanuit onderwijs vraag naar demonstratiemateriaal om werking van verschillende systemen te laten zien. De mini-bewaarplaats blijkt ook erg geschikt om met name buitenlandse telers en bewaarspecialisten bij te scholen over nieuwste bewaartechnieken en inzichten.

Glazen kist met bewaarcomputer

De mini-bewaarplaats is een glazen kist van 50 x 30 x 30 centimeter met daarin een drukkamer, ventilatoren en ventilatieluiken. Het systeem wordt aangestuurd door de Croptimiz-r bewaarcomputer van Mooij Agro. Telers en bewaarspecialisten kunnen zo ervaring opdoen met het bewaren van aardappelen en effecten van bepaalde instellingen zien. De bewaarcomputer registreert alle gegevens, net als die uit de praktijkbewaring.

Hydrokorrels

De mini-bewaarplaats is gevuld met hydrokorrels. Doordat deze vocht opnemen lenen ze zich goed om effecten van verschillende droogtrajecten voor aardappelen te simuleren en te beoordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.