Akkerbouw

Nieuws 1760 x bekeken

Groenbemestermengsels tegen chitwoodi

Groenbemestermengsels stimuleren een gezond bodemleven. Dat bodemleven voorkomt vervolgens dat plantparasitaire aaltjes zich uitbreiden. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksinstituut HLB in opdracht van DSV Zaden, de leverancier van TerraLife groenbemestermengsels.

DSV Zaden wil graag een antwoord op de veelgestelde vraag wat groenbemestermengsels op aaltjes doen.

In de proef op een perceel zandgrond in Stadskanaal (Groningen) zijn de effecten op aaltjes van vier TerraLife-mengsels, een gele mosterd en braak onderzocht. Na twee jaar onderzoek bleek er na de teelt van de groenbemesters een forse stijging van het aantal saprofage aaltjes. Dit zijn gunstige aaltjes die bacteriën, schimmels en andere aaltjes eten en zo voorkomen dat parasitaire aaltjes zich te veel uitbreiden. Het aantal van deze aaltjes is een indicator voor de gezondheid van het bodemleven. Een gezond bodemleven beperkt ook de schadegevoeligheid van de gewassen.

Teruggang besmetting

In 2015 lieten de mengsels TerraLife NemaControl en TarraLife SolaRigol TR een forse teruggang zien van een Meloidogyne chitwoodibesmetting. De besmetting daalde net zoveel als in het braakobject. Bij de andere mengsels was de daling iets minder.

De vrij zware trichodoridenbesmetting daalde onder braak, maar onder de mengsels bleef deze stabiel of liet een niet-significante stijging zien. De Pratylenchus penetransbesmetting nam bij de mengsels en bij gele mosterd toe. Onder braak liep de besmetting terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.