Akkerbouw

Nieuws 1386 x bekeken laatste update:23 apr 2016

Aardappelexport in maart 39% groter dan vorig jaar

De export van consumptie- en industrieaardappelen komt in maart 39% hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar.

Voor het eerst dit seizoen komt de maandexport boven 80.000 ton uit, namelijk 84.215 ton. Dat is terug te zien in de laatste publicatie van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Export laat op gang

De consumptieaardappelexport kwam dit seizoen laat op gang, mede doordat er vrij lang bovenmaats pootgoed beschikbaar was. De totale uitvoer van aardappelen komt dit seizoen eind maart uit op 572.092 ton.

Opvallend is dat in maart de export van consumptie- en industrieaardappelen naar zowel Duitsland (13.531 ton) als Frankrijk (4.293 ton) is gestegen. In februari 2016 werd er respectievelijk 9.066 ton en 2.879 ton afgenomen. In totaal is de export naar EU-landen in maart met 16,5% gestegen, vergeleken met de voorgaande maand. Daarnaast hebben meer landen in Oost-Europa in maart meer afgenomen.

Afrika neemt 22% meer af

Doordat er vrij lang bovenmaats pootgoed beschikbaar was liep de export dit seizoen niet zo vlot door. In de maand maart komt daar verandering in en nemen EU-landen 9% meer aardappelen af. Afrika nam in maart ruim 22% meer af vergeleken met de voorgaande maand.

Ondanks de grotere afname vanuit de EU is de export van aardappelen in maart dit seizoen naar het continent Azië meer dan gehalveerd (-60%).

Of registreer je om te kunnen reageren.