Akkerbouw

Nieuws 2442 x bekeken

Verwerkers vrezen tekort aan suiker

Franse fabrikanten van snoep, koek, chocolade en andere producten waar suiker in zit vrezen dat er binnenkort een tekort aan die grondstof ontstaat.

De Europese voorraad ligt met 760.000 ton op een historisch laag niveau dat voldoende is voor net 16 dagen consumptie. Dat schrijven twee Franse organisaties, L'Alliance 7 en de FIAC, van bedrijven die suiker gebruiken. Ze doen een beroep op het ministerie van landbouw in Parijs maar ook op de Europese Commissie om 'noodmaatregelen te treffen om de komende maanden problemen in de bevoorrading te voorkomen'.

Suikerquotering en invoer

De huidige voorraad is lager dan in de jaren 2009/10 en 2010/2011 toen inkopers van suiker ook al grote moeilijkheden ondervonden, schrijven de beide organisaties. Zij vragen om een herkwalificatie van suiker buiten het quotum en quotumsuiker, een nieuw contingent voor het invoeren van suiker en verlaging van de invoerrechten op suiker van buiten de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.