Akkerbouw

Nieuws 2459 x bekeken 2 reacties

Verburg: wereld produceert voedsel voor 9 miljard mensen

De wereld produceert nu al voldoende voedsel voor 9 miljard mensen. Dat is het aantal mensen dat de wereld bevolkt in 2050, verwacht de Verenigde Naties. Maar een derde van alle voedsel wordt verspild. Bovendien zijn er natuurrampen en door mensen veroorzaakte crises, die een tekort aan voedsel veroorzaken.

Dat zei Gerda Verburg, permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de wereldvoedselorganisatie FAO, op de themadag Granen in Wageningen. Verburg was van 2007 tot en met 2010 landbouwminister in Nederland. "In het westen gooien we van de 5 boodschappenmanden met voedsel er één weg. In de hele wereld gaat een derde van alle voedsel verloren. De helft van die verliezen vinden plaats bij de productie. In Afrika gaat soms 40% van het gewas verloren, alleen tijdens de oogst."

Voedselverspilling tegengaan

De Verenigde Naties hebben afgesproken op termijn armoede en honger uit te bannen, zegt Verburg. "Dat kan niet alleen door voedselverspilling tegen te gaan, maar ook door de voedselproductie te verhogen met gebruik van minder middelen. Nederland is daar erg goed in. Hier zitten de beste en meest vooruitstrevende telers van de wereld."

Vooruitstrevende akkerbouwers

Directeur Elies Lemkes van ZLTO gaf een voorbeeld op de themadag van de vooruitstrevendheid van de Nederlandse akkerbouwers. "In Nederland gebruikt 50 tot 65% van de akkerbouwers GPS om recht te rijden. In de hele EU is dat 10%. In Nederland gebruikt 10 tot 13% van de akkerbouwers extra toepassingen van GPS-technieken. In de EU is dat minder dan 1%. Met precisielandbouw kun je met minder middelen meer produceren. Onderzoek van WUR toont aan dat je gemiddeld 35% aan gewasbeschermingsmiddelen kunt besparen, als je variabele doseringen spuit. De besparing loopt op naar 70% als je het gewas plantspecifiek kunt bespuiten."

Laatste reacties

  • farmerbn

    Die Lemkes zorgt er onbewust voor dat de boeren straks verplicht worden om die gps-technieken te gebruiken. Extra kosten voor dezelfde of lagere prijzen. Merci.

  • geen boer

    hé, een teken van leven vanuit het pluche. Een volstrekt overbodig, nietszeggend, risicoloos open-deur verhaaltje weliswaar, maar dat zijn we gewend van deze prutser (v).
    De slechtste landbouwminister ooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.