Akkerbouw

Nieuws 2132 x bekeken

Scheiden agrarische grondstoffen tot ingrediënten

Gebruik van minder zuivere fracties van granen, aardappelen en soja leidt tot minder verlies van energie en grondstoffen en gezondere producten. Dat stelt professor Atze Jan van der Goot in zijn inaugurele rede aan Wageningen Universiteit. Nu worden de producten gescheiden in zo zuiver mogelijke fracties zoals eiwitten en oliën.

Consumenten worden volgens Van der Goot toenemend verleid tot een meer ongezond eetpatroon. Bovendien kost het steeds meer energie en grondstoffen om voedingsmiddelen te maken. Dat komt volgens Van der Goot omdat de voedingsmiddelenindustrie zich steeds meer toegelegt op het scheiden van agrarische producten in ingrediënten.

Opsplitsing

Producten worden opgesplitst in onder meer eiwitten, oliën, vetten, koolhydraten en restproducten. "Maar er zijn wel honderden ingrediënten in deze grondstoffen aanwezig waarvan geen gebruik wordt gemaakt, terwijl hun complexere structuur heel bruikbaar is", zegt Van der Goot. Om een ingrediënt zuiver te verkrijgen, zijn veel intensieve bewerkingen nodig.

"Bovendien worden zo de afvalstromen groter, want hoe zuiverder het eindproduct, hoe meer grondstof er voor een kilogram nodig is." Uit suikerbietenloof gewonnen eiwitten is bijvoorbeeld voor 90% zuiver, maar niet meer dan 6% van het eiwit dat aanwezig is het blad kan op deze manier gewonnen worden.

Minder zuiver, wel gezonder

Van der Goot pleit voor mildere scheidingstechnieken. Hierdoor zijn gewonnen ingrediënten minder zuiver maar vaak wel gezonder en beter voor het milieu. In het algemeen geldt dat met het raffineren ook micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen, worden verwijderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.