Akkerbouw

Nieuws 1003 x bekeken

Rabo: speculanten drukten suikerprijs

De suikerprijs daalde begin dit jaar vooral door speculatie. Daarnaast speelden de lage olieprijs en de economische tegenwind in China mee. Dat concludeert de Rabobank in een rapport over de suikermarkt.

De notering van het eerstaflopende contract stond begin dit jaar op de termijnmarkt in Londen rond $420 per ton witsuiker. Dat zakte naar $368 half februari, een daling van 12%. Op de termijnmarkt in New York is hetzelfde te zien, stelt Rabobank. Daar eindigde 2015 met een prijs van 14,9 dollarcent per pound (€295 per ton) ruwe suiker. Half februari lag de prijs 15% lager.

"Er waren geen veranderingen in de werkelijke marktsituatie. De daling in januari en februari lijkt vooral veroorzaakt door speculatie. Daarnaast daalde de olieprijs en waren er twijfels over de economische groei in China", schrijft Rabobank in het rapport.

China, India en Thailand produceren minder suiker

Na half februari steeg de suikerprijs. Op de termijnmarkt in Londen sloot het meicontract maandag op $438,50. Dat is 19% hoger dan het prijsdal van half februari. Dat komt volgens de Rabo-analisten doordat China, India en Thailand door droogte minder suiker produceren dan gewoonlijk.

De Rabobank verwacht dat de wereldproductie dit seizoen 6,8 miljoen ton achter blijft bij het verbruik. Het brengt meer evenwicht in de suikermarkt. Het is niet te zeggen of dit de suikerprijs verhoogt. Dat hangt ook af van de valutakoersen, vooral die van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.