Akkerbouw

Nieuws 949 x bekeken

Maisprijs China daalt door afschaffen interventie

De maisprijs staat in China op het laagste niveau in 6 jaar. De regering stopt eind september met de opkoop van mais.

Het interventiesysteem is 9 jaar geleden ingesteld om akkerbouwers financieel te steunen. Door de opkoop lag de Chinese maisprijs zo'n 50% boven die op de wereldmarkt.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft China een maisvoorraad van 111 miljoen ton. Dat is meer dan de helft van de totale voorraad mais op de wereld. Analisten verwachten dat nu ook de prijzen voor sorghum, gerst en DDGS (ethanolbijproduct) gaan dalen, omdat die werden gebruikt als alternatief voor de dure mais.

Chinese telers massaal overgestapt op mais

China stopte in 2014 met de interventie van sojabonen en katoen. Toen die prijzen zakten, stapten akkerbouwers massaal over op mais vanwege de hogere prijs. China kent nog wel een interventieregeling voor tarwe en rijst.

Het effect op de wereldmarktprijs voor mais zal niet groot zijn. China importeert jaarlijks 3 miljoen tot 5,5 miljoen ton mais. Het hoort weliswaar bij de top tien van importeurs, maar de import beslaat slechts rond de 3 procent van de totale wereldhandel in mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.