Akkerbouw

Nieuws 1359 x bekeken

Bionext: vraag naar biologische bloembollen groeit

Het gebruik van biologische bloembollen zit in de lift, meldt belangenbehartiger Bionext. "Dit is mede het gevolg van de maatschappelijke aandacht voor de bijensterfte.

Chemische bestrijdingsmiddelen worden genoemd als belangrijke oorzaak van de achteruitgang van bijen. Daarnaast hebben bijen te leiden onder een gebrek aan bloeiende bloemen in ons landschap. Deze factoren leiden volgens Bionext tot een groeiende vraag naar biobollen. Zo kunnen bezoekers aan de Keukenhof voor het eerst genieten van biologische bloemen in de verwilderingstuin en kunnen consumenten uit een groot assortiment chemievrije bollen kiezen bij verschillende grote winkelketens.

Bollenkwekers oriënteren zich op biologische teelt

Het aanbod groeit mee; verschillende bollenkwekers oriënteren zich op de biologische teelt. Slechts 0,1% van de bollenteelt is biologisch, weet Bionext, maar het areaal groeit. "Een grote gangbare bollenkweker schakelt om naar de biologische teelt. Veel collega-bollenkwekers volgen deze ontwikkeling met belangstelling en wachten af hoe de markt zich verder ontwikkelt."

Zowel de gemeente Amsterdam als Den Haag willen alleen nog gifvrije biologische bollen planten. Bionext stimuleert deze ontwikkeling en ondersteunt potentiële omschakelaars met kennis en voorlichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.