Akkerbouw

Nieuws 1857 x bekeken

Agrico wint Ambassadeursprijs

Agrico heeft de Ambassadeursprijs 2016 gewonnen. Algemeen directeur Jan van Hoogen nam de prijs in ontvangst uit de handen van minister Liliane Ploumen van handel en ontwikkelingssamenwerking. De aardappelcoöperatie kreeg de prijs voor een project in Kenia waarbij vanuit het niets een aardappelketen wordt opgebouwd.

De Ambassadeursprijs wordt elke twee jaar uitgereikt en gaat naar de MKB-er die op de meest onderscheidende wijze, duurzaam exporteert of een bedrijf runt in het buitenland. De prestigieuze prijs is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, VNO-NCW, MKB Nederland en Rabobank.

Beloning

Van Hoogen vindt de prijs vooral een beloning voor de leden. "Agrico is altijd gericht op de lange termijn. Zakendoen in Kenia is zakendoen met het oog op de hele lange termijn, want commercieel is het nu nog geen heel aantrekkelijke markt. Ik ben trots dat onze leden het bedrijf ruimte en vertrouwen geven voor dit soort projecten."

Agrico richtte al in 2008 de blik op Kenia. Pas in 2013 werden fytosanitaire belemmeringen opgeheven en kon het bedrijf gaan verkopen. Verkoopmanager Jacob Mijnheer: "De aardappelsector in Kenia bestaat vrijwel volledig uit kleinschalig werkende boeren. Boeren met misschien 200 of 300 vierkante meter areaal." Vanuit het niets moet een keten worden opgezet.

"Boeren in Kenia begrijpen heel goed wat het belang van gecertificeerd pootgoed is", aldus Mijnheer. "Het land kent een bloeiende groente- en bloementeelt waarbij de beste zaden worden gebruikt. Maar zonder een koelketen en boeren die weten hoe je een aardappel teelt, werkt het niet."

Achtjarig project

Hier ontmoet het zakelijke belang van Agrico het ontwikkelingsbelang. De overheid besloot het project mee te financieren. In 2014 ging een achtjarig project van start dat handel en hulp combineert. Ambassadeur in Kenia Frans Makken: "Pas als een land zich ontwikkelt en boeren geld gaan verdienen en zich ontwikkelen, ontstaat een lucratieve markt voor Nederlandse bedrijven. Als je er vroeg bij bent, kun je een voorsprong nemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.