Akkerbouw

Nieuws 876 x bekeken

Abares verwacht nog lagere graan- en sojaprijzen

Het Australische overheidsbureau Abares verwacht dat graan en sojabonen volgend seizoen nog goedkoper worden. Alleen voor koolzaad voorziet Abares een iets hogere prijs in 2016/2017.

Abares publiceert regelmatig prognoses voor de belangrijkste akkerbouwgewassen. Het overheidsbureau baseert zich op de Amerikaanse prijzen. Abares denkt dat de tarweprijs in de VS, levering in de havens in de Golf van Mexico (Gulf-prijs), in 2016/2017 gemiddeld uitkomt op $210 per ton. Dat is $5 lager dan het verwachte gemiddelde voor dit seizoen. In 2013 lag de gemiddelde Gulf-prijs nog op $310.

Opmerkelijke voorspelling

De voorspelling van Abares is opmerkelijk, omdat het overheidsbureau wel een daling van de tarweproductie verwacht. De wereld oogst volgend seizoen 720 miljoen ton tarwe, tegen 729 miljoen ton dit seizoen. De grote voorraden in de wereld blijven ook volgend seizoen drukken op de tarweprijzen, verwacht Abares. Bovendien heeft Argentinië de exportheffing op tarwe en mais opgeheven, waardoor het land weer volop graan gaat aanbieden op de wereldmarkt.

Laagste mais- en sojaprijs in tien jaar

Voor mais gaat Abares in seizoen 2016/2017 uit van een Gulf-prijs in de VS van $160. Ook dat is $5 lager dan de prognose voor het lopende seizoen. Dat wordt de laagste maisprijs in tien jaar. Ook bij mais blijven de grote voorraden op de prijs drukken. Bovendien groeit de maisproductie. De maisproductie van de EU komt weer op het normale niveau, nadat de opbrengsten in 2015 sterk zijn gedrukt door droogte.

Bij sojabonen komt Abares op een Gulf-prijs van $349 per ton. Dat is $13 lager dan dit jaar en net als bij mais de laagste prijs in 10 jaar. Ook bij dit gewas zijn de grote voorraden de oorzaak van de prijsdaling.

Hoogste koolzaadprijs in drie jaar

Alleen bij koolzaad ziet Abares een lichtpuntje voor de telers. De koolzaadprijs komt in 2016/2017 gemiddeld op $430, levering in de haven van Hamburg (Duitsland). Dat is $10 meer dan het gemiddelde van dit seizoen en de hoogste koolzaadprijs in drie jaar. De wereldproductie aan koolzaad daalt volgend seizoen, verwacht Abares.

Of registreer je om te kunnen reageren.