De graanvoorraden in de wereld zijn groot.<br /><em>Foto: Ronald Hissink</em> AkkerbouwNieuws

ABN Amro verwacht kentering graanmarkt

De lage prijzen leiden tot een kentering in de graanmarkt. Het rendement van de telers staat zo zwaar onder druk, dat een krimp van het areaal onvermijdelijk is. Daardoor daalt het aanbod op termijn.

Voorlopig hebben de telers van graan en sojabonen nog te stellen met zeer lage prijzen, constateert sectoreconoom Frank Rijkers van ABN Amro in de nieuwe Granenmonitor.

Voorraden en weersinvloed

Rijkers: “De voorraden tarwe, mais en sojabonen in de wereld zijn groot. De tarweprijs zit op het laagste niveau sinds 2010. De prijs van sojabonen bereikt zelfs de zeer lage niveaus van 2007. De prijsdruk wordt nog eens versterkt door de lage olieprijzen en de sterke Amerikaanse dollar. Het is voor veel telers buiten de Verenigde Staten duur geworden om gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te importeren. Boeren kiezen voor andere gewassen of krimpen hun areaal.”

Ook het weer kan nog invloed hebben op de prijzen.”Het weerfenomeen El Niño zorgt voor veel droogte in belangrijke productiegebieden. Het effect wordt de komende periode zichtbaar. Tot die tijd blijven de prijzen rond de laagste niveaus die we in jaren hebben gezien”, zegt Rijkers.

Graan duurder in Chicago, goedkoper in Parijs

De ABN Amro-econoom constateert 2 opmerkelijke ontwikkelingen in dit jaar – tot nu toe. Graan werd duurder op de termijnmarkt in Chicago en goedkoper op de termijnmarkt in Parijs. “Gewoonlijk gaan beide beurzen gelijk op. Op de langere termijn wordt het verschil rechtgetrokken, maar in de eerste weken van het jaar is de beurs in Parijs sterk gedaald. De eurokoers steeg ten opzichte van de dollar. Bovendien heeft de EU grote voorraden en annuleerde Egypte orders van Franse tarwe. Dat leidde tot een negatieve stemming in de EU. De graanmarkt is sterk sentimentgedreven.”

Bekijk het verloop van diverse graanprijzen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago via Boerderij Op Maat

Exportpositie VS versterkt

Daarnaast constateert Rijkers dat in de Verenigde Staten graan en sojabonen wat duurder werden, terwijl de prijzen van andere grondstoffen zoals aardolie en metalen sterk daalden. Ook deze markten gaan meestal gelijk op. Rijkers: “Granen en sojabonen werden duurder in de eerste weken van 2016, omdat met name de Amerikaanse dollar zwakker werd. Dit versterkte de exportpositie van Amerika, waardoor de prijs voor deze gewassen zijn gestegen.”

“Daarnaast was het slecht weer in met name Azië en Latijns-Amerika. Bovendien is de markt positief gestemd over de groeiende export van sojabonen naar China. Die stijgt dit jaar met 6%. Later viel de Amerikaanse export toch tegen, doordat de dollarkoers steeg. Daarna daalden de graan- en sojaprijzen weer in de VS. De prijzen van andere grondstoffen, zoals aardolie en metalen, zijn wel sterk gedaald door het grote overaanbod.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin