Akkerbouw

Nieuws 2336 x bekeken

Winst smartfarming nog niet in euro's uit te drukken

Het is lastig om het voordeel van precisielandbouw of smartfarming in euro's uit te drukken. Dat zegt akkerbouwer Leon Noordam, vennoot in het 750 hectare grote akkerbouwbedrijf Novifarm, op de vraag of zijn data verzameling en interpretatie en gebruik om op iedere grond de optimale pootafstand te hanteren loont. "We zijn nog heel erg aan het experimenteren."

Noordam heeft vertrouwen in de techniek. "We zien er op termijn de meerwaarde van in. Wat we willen is niet zoveel anders als dat wat onze opa's deden, namelijk afhankelijk van de zwaarte van de grond en teeltdoel de juiste pootafstand hanteren. Als je dat wilt om een grote schaal als die van ons en ook uitgevoerd door een medewerker, dan heb je daar heel veel data en denkwerk en automatisering voor nodig."

Noordam is er wel van overtuigd dat de grote aandacht voor precies het juiste pootgoed, op het juiste moment en op de juiste pootafstand, in combinatie met de samenwerking met de vaste pootgoedteler zijn vruchten afwerpt. Zo kan hij precies de goede aardappelen telen voor afnemers, zoals fritesfabrieken en supermarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.