Akkerbouw

Nieuws 7108 x bekeken 5 reacties

Tarwe vliegt de deur uit in Rusland

Russische tarwe is gewild op de wereldmarkt. De goedkope roebel maakt de tarwe aantrekkelijk voor importeurs en dankzij een goede oogst is veel beschikbaar.

De tarwe-export ligt bijna op een recordniveau. Rusland verkocht van juli tot en met december (de eerste helft van graanseizoen 2015/2016) bijna 15 miljoen ton tarwe aan buitenlandse afnemers. Dat is weliswaar 9 procent minder dan de recordexport in dezelfde periode vorig seizoen, maar het is wel de op twee na grootste export ooit in de eerste helft van het graanseizoen, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Moskou.

Rusland oogstte 61 miljoen ton tarwe. Dat is de beste oogst in zes jaar. De landbouwraad verwacht dat dit seizoen uiteindelijk 23 miljoen Russische tarwe zijn weg vindt naar de wereldmarkt. Dat is net zoveel als vorig seizoen. Dat komt door de goedkope roebel.

Van juli tot en met oktober zakte de graanexport met 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar de waarde van de export daalde 30%. Dat kwam niet alleen door de devaluatie van de roebel, maar ook door de prijsdalingen op de internationale graanmarkten.

Lage exportheffing

De Amerikaanse landbouwraad concludeert dan ook dat de export weinig hinder ondervindt van de exportheffing op tarwe. Die bedraagt 50% van de marktwaarde, verminderd met 6.500 roebel (€75) en is minstens 10 roebel per ton (€0,12). Door de lage tarweprijs is de heffing echter laag. De overheid kondigde eerder dit jaar aan dat de heffing zou worden veranderd, maar daar is tot nu toe niets meer over vernomen.

Het gros van het Russische graan gaat naar Egypte. Dat land had in december een aandeel van 22% in de totale graanexport. Turkije is nummer twee met een aandeel van 16%, gevolgd door Saoedi-Arabië met 9%. Volgens de landbouwraad zoeken Russische exporteurs andere bestemmingen dan Turkije. Ze verwachten dat Turkije steeds minder Russische tarwe gaat kopen. Beide landen kregen ruzie toen Turkije eind november een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Het toestel zou het Turkse luchtruim hebben geschonden.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hoe zit het met de binnenlandse consumptie, m.a.w. deze export houdt Poetin enerzijds financieel in de been op korte termijn, maar hoe staat het met de Rus in de straat, wordt die voldoende voorzien van voedsel? 't Is een vraag, wie weet het? Vaak is de voedselvoorziening van het volk een sleutel tot het voorkomen van politieke onrust. Heb het gevoel dat de machthebber op dunnen koorden balanceert, maar misschien is er veel voorraad.

 • new kids

  Ach ja, wij westerlingen willen zo denken.
  Denk dat de gemiddelde rus het langer uithoudt dan de gemiddelde Nederlander.
  Wie heeft hier nog een tuintje met eigen groente?
  En de media in ons land heeft ook een politieke mening, maar dat hebben we heel niet meer door.

 • agratax(1)

  De gemiddelde Rus is nog steeds in staat zijn eigen eten te maken in de volkstuin. Volkstuinen die nog steeds aanwezig zijn. Poetin zal zorgen dat zijn stedelijke bevolking voldoende werk en inkomen houdt. Het platteland is zelfredzaam.

 • info196

  Begrijpelijk dat rusland de tarwe export stimuleert. Door de lage olie en gasprijs komt er " te weinig " binnen. Door de lagere tarweprijzen levert deze export echter ook minder op dan andere jaren. Verder heeft rusland niet zoveel te verkopen, vraag is dus waar ze op gaan bezuinigen?
  Op de kaasimport is al flink bezuinigd.......

 • .gast

  De russische totale productie was 61 miljoen ton en ze hebben 146 miljoen inwoners , de EU met 508 miljoen inwoners produceerde ongeveer 130 miljoen ton. EU dus 250 kg/inwoner en rusland (incl. Krim) 417 kg. Volgens mij hebben ze voldoende om te exporteren zonder dat de bevolking honger hoeft te lijden. De sancties stimuleren alleen maar de locale producties, ook bij varkens en pluimvee vlees. En in de EU gaan boerenbedrijven falliet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.