Akkerbouw

Nieuws 1958 x bekeken

'Stabiele prijzen industriegroentecontracten'

Sinds lange tijd wordt industriegroente gecontracteerd zonder grote prijsschommelingen. Dat zegt Lou Heinen, inkoopdirecteur van groenteverwerker Oerlemans Foods. Het is volgens hem wel 7 jaar geleden dat het de markt zo stabiel was.

"Bij stabiele prijsvorming is de markt gebaat", zegt Heinen. "We zijn nu drie weken bezig met het met contracteren bij telers en ik bemerk geen enkel probleem om onze erwten, tuinbonen, sperziebonen en spinazie onder te brengen, ook gezien de ontwikkeling bij andere referentieteelten. Nog drie weken en we hebben het belangrijkste deel onder gebracht." Oerlemans contracteert zelf en laat logistiek van de producten via commissionairs lopen.

Contracten in België via telersverenigingen

In België worden de contracten met telers ook gesloten via de telersverenigingen. Belgische telers en verwerkers pasten alleen de prijs voor fijne erwten en wortelen aan met 4 tot 6 procent opwaarts. Dat was nodig na een moeilijk jaar in 2015. De besprekingen zijn geweest, enkele contracten moeten nog binnenkomen, laat de Belgische Boerenbond weten.

Contracten 'droge bonen' in Zeeland nog niet rond

In Zeeland zijn de contracten voor de 'droge bonen' nog niet getekend. "We hebben nog geen akkoord. Ik weet niet precies hoeveel ik kan maken aan de afzetkant", zegt Ben Thomas van bonenhandel Termont en Thomaes. Het lijkt erop dat hier niet helemaal prijshoudende contracten tot stand komen, maar het is ook een geheel ander segment, laat Thomas weten.

HAK zegt nog niets over de lopende onderhandelingen via de commissionairs.

Of registreer je om te kunnen reageren.