Akkerbouw

Nieuws 747 x bekeken

Soort resistentiegen plant bepalend bij stress

Het type resistentiegen bepaalt de weerbaarheid tegen ziektes en plagen in stresssituaties, zoals droogte en verzilting. Dat heeft de Wageningse onderzoeker Christos Kissoudis aangetoond. Hij promoveert vrijdag 26 februari aan Wageningen Universiteit UR op dit onderzoek.

Sommige planten die resistent zijn tegen een bepaalde ziekte kunnen zich ook goed tegen de ziekte verdedigen als ze door omgevingsfactoren gestrest zijn, andere niet. Dat vermoeden bestond al langer en is nu aangetoond. Dat helpt de plantenveredeling bij de genenkeuze, zodat rassen ook in moeilijke omstandigheden hun resistentie behouden. Gewassen krijgen door de klimaatverandering steeds meer last van slechte groeiomstandigheden. Teelt op zoute bodems zal steeds meer voorkomen, stelt Wageningen UR.

Of registreer je om te kunnen reageren.