Akkerbouw

Nieuws 1396 x bekeken laatste update:20 feb 2016

Pootgoedexport fractie groter dan vorig jaar

De Nederlandse pootgoedexport heeft in januari een kleine voorsprong opgebouwd ten opzichte van vorig jaar. Dat valt op te maken uit de voorlopige exportcijfers die de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft gepubliceerd.

De totale uitvoer van Nederlandse pootaardappelen bedraagt per 31 januari 443.654 ton. Deze hoeveelheid is 1.575 ton groter dan de uitvoer in dezelfde periode van vorig seizoen. Vlak voor de jaarwisseling was de uitvoer nog een fractie kleiner dan een jaar eerder. De uitvoer in de maand januari bedroeg ruim 88.000 ton. Daarmee ging er zo'n 5.000 ton meer de grens over dan in dezelfde maand vorig jaar.

Verrassende toename export naar Afrika

De export naar Afrika is gestegen tot 191.568 ton. Dat is evenveel dan een jaar geleden. Op zich is dat een verrassing, want de belangrijkste afnemers in Afrika hebben dit jaar minder pootgoed uit Nederland afgenomen. Algerije importeerde met een kleine 81.000 ton ruim 10.000 ton minder, terwijl de afzet naar Egypte met 45.416 ton een achterstand opliep van zo'n 5.000 ton. Dit werd echter goedgemaakt door een veel grotere verkoop aan Marokko en Libië, terwijl ook Sudan en Tunesië iets meer poters kochten.

De export naar Azië valt iets kleiner uit dan een jaar geleden. Met name Pakistan, Jordanië, Libanon en Syrië hebben minder pootgoed gekocht. Naar Pakistan blijft de afzet steken op 3.748 ton, tegen 12.747 ton vorig jaar. Syrië kocht vorig jaar relatief veel pootgoed met 17.245 ton; dit jaar is daar ondanks de extreem moeilijke situatie in dat land toch nog 13.887 ton pootgoed afgeleverd.

Meer pootgoed afgezet binnen EU

De afzet binnen de Europese Unie behoudt een behoorlijke voorsprong ten opzichte van vorig jaar. Inmiddels is de teller opgelopen tot bijna 123.000 ton, tegen minder dan 115.000 ton in dezelfde periode vorig jaar. In de komende maanden zal nog een grote hoeveelheid pootgoed worden afgeleverd in andere EU-lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.