Akkerbouw

Nieuws 1918 x bekeken

'Op termijn 2.500 hectare sojabonen in Nederland'

Agrifirm Plant gaat samenwerken met Alpro, producent van voedingsmiddelen op basis van soja. Alpro wil meer soja uit Europa gaan verwerken. Het bedrijf vindt dat duurzamer dan de import van soja. In 2020 wil Alpro 5.000 ton sojabonen afnemen. Daar is ongeveer 2.500 hectare voor nodig.

Agrifirm Plant startte enkele jaren geleden een sojaproject met als doel een interessant gewas voor de Nederlandse akkerbouwers te ontwikkelen. Vorig jaar is 170 hectare sojabonen geteeld, zegt relatiemanager Arco Amperse van Agrifirm Plant. "De samenwerking met Alpro is een belangrijke stap om dat doel te realiseren. Alpro wordt de belangrijkste afnemer van sojabonen die in de pool van Agrifirm worden geteeld."

Alpro realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer €500 miljoen. Het bedrijf verwerkt alleen soja, die niet genetisch is gemanipuleerd. Dit jaar komt meer dan de helft van de soja uit Europa. Agrifirm Plant heeft via het sojaproject ervaring met de teelt van sojabonen in Nederland. Ook heeft de coöperatie de beschikking over de benodigde faciliteiten voor opslag, droging en reiniging van de sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.