Akkerbouw

Nieuws 815 x bekeken 1 reactie

Onduidelijkheid over gevolgen uitspraak octrooien

De voorstanders van kwekersrechten hebben een belangrijke mede­stander gevonden in het Europees Parlement. Dat heeft een duidelijk standpunt ingenomen: er moeten geen octrooien mogelijk zijn op natuurlijke eigenschappen.

Maar of de Europese Commissie daadwerkelijk in staat is de opmars van octrooirechten op natuurlijke plant­eigenschappen te stoppen, is nog maar de vraag.

Geen hoger beroep mogelijk

De krachtige woorden van het Europees Parlement ten spijt zal het effect moeten worden afgewacht. De uitspraak van het Europees ­Octrooibureau die octrooien toestaat op natuurlijke eigenschappen is namelijk gedaan in hoogste instantie, er is geen hoger beroep mogelijk. Om daadwerkelijk in te grijpen ten gunste van kwekersrechten lijkt een wetswijziging de enige optie, maar of die dan nog invloed heeft op de reeds gedane uitspraak valt te betwijfelen.

Plantum: effect onduidelijk

Ook de brancheorganisatie voor de sector plantaardig uitgangsmateriaal, Plantum, tast in het duister. Een woordvoerder van Plantum zegt desgevraagd geen idee te hebben wat de uiteindelijke gevolgen van het standpunt van het Europees Parlement zal zijn op het ingezette octrooibeleid.

Lees meer hierover in Boerderij Ambitie nr. 2.
Daarin leest u ook over deze onderwerpen:
- Nuscience verovert de wereld
- Afstandseisen gemeenten houden zelden stand
- Argentinië back in business

Eén reactie

  • agri2

    Als zelfs het Europees parlement dit niet tegen houden, waar heb je dan een Europees parlement voor?

Of registreer je om te kunnen reageren.