Foto: ANP AkkerbouwNieuws

‘Middelenbeleid stevent af op ineenstorting’

Het EU-toelatingsbeleid voor pesticiden stevent af op ineenstorting. Dat stelt Friedrich Deckel, voorzitter van het Duitse Industrieverband Agrar.

Op het symposium Landtechnik fur Profis 2016, dinsdag en woensdag in het Duitse Alpen, zei Deckel dat te veel wordt gekeken naar de intrinsieke schadelijkheid van een middel en te weinig naar de schadelijkheid in relatie tot de toepassing. “Cafeïne als bestrijdingsmiddel zou geen toelating krijgen”, illustreert hij.

‘Politiek luistert te veel naar ongefundeerd geschreeuw’

De invloed van belangengroepen noemt Deckel zorgwekkend. Politiek zou te veel luisteren naar ‘ongefundeerde geschreeuw’ van bijvoorbeeld Greenpeace en te weinig naar de wetenschap. “Greenpeace stelt dat biodiversiteit verschraalt door herbiciden. Volgens wetenschappers ligt het een stuk ingewikkelder.”

‘Paar vogels extra zorgen voor verschraling elders’

“Onderzoek laat zien dat biologische landbouw zorgt voor iets meer biodiversiteit. Maar de opbrengst bij biolandbouw is slechts de helft van die bij gangbaar. Per kilo geproduceerd product is gangbaar juist vriendelijker voor biodiversiteit. Als alles in Duitsland biologisch zou zijn, hebben we buiten Duitsland 6,5 miljoen hectare nodig om Duitse bevolking te voeden. Een paar vogels extra op Duitse akker zouden een enorme verschraling geven van de biodiversiteit elders in de wereld”, zegt Deckel.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin