Akkerbouw

Nieuws 1591 x bekeken

LambWeston/Meijer schaaft aardappelcontract bij

Frietaardappelverwerker LambWeston/Meijer (LWM) heeft er dit jaar voor gekozen om minimale wijzigingen door te voeren voor de vasteprijscontracten.

De contracten voor 2016 worden rond deze periode getekend. Vorig jaar heeft er een grote verandering plaatsgevonden met het volledig uitbetalen van aardappeltarra. De contracten voor 2016 zijn dit jaar daarom verder geoptimaliseerd. Voor alle rassen zijn de prijzen over de verschillende weken vrijwel gelijk gebleven. Uitzondering is dat voor lange bewaring de prijs iets stijgt aan het eind van het seizoen. Vanaf week 26 komt er bijvoorbeeld €5 per ton bij. Hiermee worden telers gestimuleerd om aardappelen iets langer te bewaren.

Kwaliteitspremies

Daarnaast worden de kwaliteitspremies aangepast, waardoor het voor de teler iets makkelijker wordt om deze te halen. Een derde aanpassing is de vaste prijs voor de maat 35 – 45, waar dit jaar een bewaarstaffel op komt.

Voor LWM is binding met de telers en klanten belangrijk. Dit doen ze door de telers advies te geven en de manier hoe samen problemen worden opgelost. Bij de twee - en driejarige prijscontracten komt er een jaarlijkse toeslag van €5 bovenop de contractprijs.

Er is een gestage uitbreiding in het ras Markies. Relatief gezien wordt er iets minder Innovator verwerkt. Fontane blijft een belangrijk ras. Over de gehele linie vraagt de verwerkende industrie meer aardappelen. Volgend jaar zal het totale aardappelareaal wel licht stijgen, verwacht grondstoffendirecteur John Wiskerke.

Of registreer je om te kunnen reageren.