Akkerbouw

Nieuws 3030 x bekeken

Brussel verwacht na 2017 bietenprijs onder €27

De bietenprijs zakt naar €25 tot €27 per ton in de EU na het einde van de quotering in september 2017.

Dat schrijft de Commissie in een rapport dat binnenkort verschijnt. De EU beëindigt de suikerquotering op 30 september 2017. Tot die tijd stijgt de suikerprijs. Voor de jaren daarna doet de Commissie geen voorspelling voor de suikerprijs. Die gaat meebewegen met die op de wereldmarkt. Daar wordt de suikerprijs sterk beïnvloed door de energieprijzen, wisselkoersen en de economische situatie in de wereld. Ook de opheffing van het quotum voor isoglucose heeft een onvoorspelbaar effect op de suikerprijs. De Commissie verwacht dat de Europese suikerprijs ongeveer €75 tot €85 per ton hoger zal zijn dan de wereldmarktprijs. Het verschil wordt veroorzaakt door kosten voor transport en opslag. De Commissie verwacht dat de Europese suikerproductie met 5% gaat toenemen.

Europese suiker

De EU wordt na 2017 een netto exporteur van suiker, stelt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "De Europese suiker is de beste van de wereld. Daarnaast daalt de import van suiker van 3,5 miljoen naar 1 miljoen ton per jaar. Dat is slecht nieuws voor de raffinaderijen die importsuiker verwerken. Die krijgen het moeilijk."

In Frankrijk wordt 33% van de suikerbieten verwerkt tot ethanol. In Duitsland is dat 20%, zegt de RVO-woordvoerder. "De grote vraag is in hoeverre grote producenten als Südzucker, Nordzucker en Tereos na 2017 de suiker verwerken tot ethanol of als suiker vermarkten."

Of registreer je om te kunnen reageren.