Akkerbouw

Nieuws 3502 x bekeken

Aviko beloont langbewaarders aardappelen

Aardappelverwerker Aviko Potato beloont telers die lang bewaren met een plus op de basisprijs, die in de contracten voor 2016 nauwelijks is veranderd. Opvallend is de pilot met een nieuwe contractvorm waarin de hectare-opbrengst voor een vaste prijs wordt gekocht.

Telers die aardappelen lang bewaren kunnen bovenop de nagenoeg onveranderde basisprijs een plus verwachten die kan oplopen tot €54 per ton. Hiermee kan voor langbewaarders de contractprijs voor Agria en Innovator op €167,50 per ton komen. Dat is exclusief eventuele kwaliteitsbonussen.

Nieuwe pilot

Aviko Potato heeft voor 2016 de contractmogelijkheden uitgebreid met een pilot waarin een variabel volume wordt vastgelegd in een vaste prijscontract, dat afhankelijk is van de opbrengst. Van deze contractvorm wordt vooral gebruik gemaakt door telers op kleigrond, geeft het bedrijf aan.

Bij dit contract wordt de totale hectare-opbrengst voor een vaste prijs gekocht, onder voorwaarde dat Aviko Potato de enige afnemer is van alle aardappelen van de teler. "In de praktijk is hier behoefte aan", weet Willem van Tilburg, hoofd inkoop van Aviko Potato. "In jaren met hoge opbrengsten is de dagprijs meestal laag en ontvangt de teler voor de kilo's boven het vaste prijsvolume te weinig. En in jaren met lage opbrengsten is het restvolume te klein, waardoor hij onvoldoende profiteert van een hogere dagprijs. Aviko garandeert de teler met deze contractvorm een vaste prijs voor de volledige hectare-opbrengst."

Nauwere maatgrenzen

Verder zijn er aanpassing wat betreft de maatsortering van het pootgoed. Voor Innovator, Victoria en Zorba hanteert Aviko Potato nieuwe, nauwere maatgrenzen. Het pootgoed is nu te krijgen in de maten 35-45 en 45-50. Dat was 35-50. "Nauwere maatgrenzen komt de uniformiteit van het gewas ten goede", zegt Van Tilburg.

Voor afland-telers geldt de vaste prijsbonus vanaf dit jaar ook voor de Fontane afland. Dat betekent voor telers die kiezen voor 50 ton per hectare op vaste prijs een prijsstijging van €5 per ton.

Verder is nieuw dat afland-telers kunnen kiezen uit drie leveringsperiodes; week 33-36, 36-40 en 41-44. "Met deze voorkeursperiode hebben zowel de telers als de fabriek meer houvast bij de planning", stelt van Tilburg. "Maar als iemand door omstandigheden moet uitwijken naar een andere periode, werken wij daar maximaal aan mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.