Akkerbouw

Nieuws 1682 x bekeken 1 reactie

Argentinië ziet kansen voor sojamarkt

Argentinië gaat een nog grotere rol spelen op de wereldmarkt voor soja olie. Een derde van de productiecapaciteit wordt niet benut, vanwege beperkende maatregelen van de overheid.

De maatregelen zijn begin december opgeheven door de nieuwe president Mauricio Macri. Bovendien hebben de akkerbouwers veel sojabonen op voorraad. Die willen de producenten van soja olie (crushers) graag benutten.

De vorige regering hanteerde exportheffingen op sojabonen, daardoor hielden telers hun sojabonen vast. Ook gold een importverbod, waardoor crushers hun oliemolens niet optimaal konden benutten. Macri verlaagde de exportheffing, schrapte het importverbod en liet de waarde van de peso dalen. Dat stimuleert de export. Volgens financieel persbureau Bloomberg hebben de akkerbouwers in Argentinië nog voor zo'n $10 miljard (€9 miljard) aan sojabonen in de silo's liggen.

Argentinië is de derde producent van sojabonen in de wereld, na de VS en Brazilië. Argentinië is heer en meester op de wereldmarkt voor sojaolie, met een aandeel van 47%, gevolgd door Brazilië met een marktaandeel van 24%. Door de verlaging van de exportheffing en de devaluatie van de peso, exporteerde Argentinië in januari voor $2,7 miljard (€2,4 miljard) aan sojabonen, sojameel en sojaolie. Dat is drie keer meer dan in januari 2015.

Econoom Ramiro Farias van Cordoba Grains Exchange verwacht dit jaar een groei van 8% naar 42 miljoen ton sojaproducten. Volgend jaar komt daar nog eens 10% bij, verwacht Farias. De crushers gaan meer sojabonen importeren. Dat is op korte termijn nadelig voor de Argentijnse sojatelers, maar als de crushers rendabeler gaan draaien, kunnen ze meer voor de sojabonen betalen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ze kunnen meer voor de sojabonen betalen maar dat zullen ze niet doen. Sinterklaas komt van Spanje en niet uit Argentinie.

Of registreer je om te kunnen reageren.