Akkerbouw

Nieuws 3645 x bekeken 4 reacties

Akkerbouwers VS blieven geen tarwe meer

De Amerikaanse akkerbouwers keren tarwe de rug toe. Het areaal daalt naar de kleinste oppervlakte in 46 jaar, verwacht het ministerie van landbouw (USDA).

Dat akkerbouwers in de VS tarwe de rug toekeren, komt omdat de tarweprijs naar het laagste niveau is gezakt in tien jaar. Het USDA schat het tarweareaal op 20,1 miljoen hectare. Dat is 1,5 miljoen hectare (7 procent) minder dan in 2015 en het kleinste areaal sinds 1970.

Ook areaal sojabonen krimpt

Ook het areaal sojabonen krimpt vanwege de gedaalde prijs. Het USDA schat het areaal dit jaar op 33,4 miljoen hectare. Dat is 81.000 hectare (0,2%) minder dan vorig jaar. Hoewel de maisprijs ook is gedaald, geven de akkerbouwers aan meer mais te gaan zaaien. Het USDA schat het maisareaal op 36,5 miljoen hectare. Dat is 810.000 hectare (2,3%) meer dan in 2015. Ook het katoenareaal groeit. Dat komt op 3,8 miljoen hectare, 324.000 hectare (9,3%) meer dan vorig jaar.

1,2 miljoen hectare tarwe ligt braak dit jaar

Het USDA verwacht dat de akkerbouwers dit jaar zo'n 1,2 miljoen hectare land braak laten liggen, schrijft het ministerie in de eerste areaalprognose voor 2016. De akkerbouwers verwachten op die grond geen rendabel gewas te kunnen telen. Ook voor dit seizoen 2016/2017 verwacht het USDA lagere prijzen voor alle grote gewassen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De tarwe boeren gaan dus terug naar "water sparende" landbouw. Drie jaar braak met alleen grondbewerken om water verdamping tegen te gaan, betekent eens in de drie tot vier jaar een rendabele oogst zonder irrigatie.

 • Koen123

  Ik denk toch niet dat wel of niet telen van een gewas invloed heeft op de grondwater stand ,of toch? Wie legt mij dit uit, tenzij er beregend moet worden maar dat zie ik bij tarwe niet zo zitten

 • pinkeltje

  Type op google summer fallow in en er gaat een wereld voor je open Koen. We hebben het hier namelijk niet over grond met een opbrengstpotententieel van 10 ton per hectare maar over gebieden waar 2500 kilo een hele mooie opbrengst is.

 • agri2

  Met summer fallow wordt er een keer in de twee jaar gezaaid. De regenval van twee jaar wordt gebruikt voor één oogst. Grondwater is in deze gebieden niet aan de orde, dat zit veel te diep. Het groeiseizoen is in deze gebieden met een landklimaat erg kort en er valt heel weinig regen.
  Bij ieder jaar zaaien wordt er een opbrengst van ongeveer 1500 kg per jaar gehaald. Bij om de twee jaar zaaien 2500 kg per ha, maar hebt dan ook maar één jaar teeltkosten. Als de graanprijzen hoog zijn kan het financieel uit om ieder jaar te zaaien, bij lage prijzen wordt er om de twee jaar gezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.