Akkerbouw

Nieuws 1123 x bekeken

Akkerbouw wil gewasoverschrijdend onderzoek

Brancheorganisatie Akkerbouw selecteerde ruim 20 onderwerpen uit de door de akkerbouwsector ingediende wensen voor onderzoek en innovatie. De nadruk lig daarbij op gewasoverschrijdend onderzoek.

Dat blijkt uit de rangschikking van door telers ingediende onderzoekswensen. Daarmee is een volgende stap gezet voor de invulling van het gezamenlijke programma 'Onderzoek en Innovatie' dat aangestuurd wordt door de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.

Onderzoeken niet door individuele bedrijven te doen

Hierbij gaat het om onderwerpen als langjarige systeemproeven, bodemkwaliteit, bemestingsonderzoek, een regieprogramma precisielandbouw, of een bouwplanbrede beheersing van ziekten en plagen. Dergelijke onderzoeksonderwerpen hebben een complexe achtergrond en zijn daardoor kostbaar en veelal niet door individuele bedrijven of akkerbouwers te financieren.

Minister Kamp kijkt naar AVV

Het programma heeft een looptijd van 5 jaar: van 2016 tot en met 2020. Met de uitvoering is een bedrag van €16,5 miljoen gemoeid. Om alle ondernemers in de sector mee te laten betalen aan het onderzoeksprogramma is een algemeen verbindend verklaring (AVV) van de minister van Economische zaken nodig. Minister Henk Kamp staat hier positief tegenover en wil begin maart een definitief besluit nemen.

Commissies buigen zich over focusonderwerpen

In 2015-2016 zijn er bij BO Akkerbouw 139 wensen voor onderzoek en innovatie ingediend. Deze wensen zijn door meer dan 100 akkerbouwers beoordeeld en gerangschikt. Binnen de BO akkerbouw buigen zich verschillende commissies nog over de zogenoemde focusonderwerpen. Samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven wordt een selectie gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om bij bestaande initiatieven aan te sluiten en wordt dubbel onderzoek voorkomen. Definitieve besluitvorming over het onderzoeksprogramma wordt in maart verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.