Akkerbouw

Nieuws 4198 x bekeken laatste update:17 feb 2016

AgruniekRijnvallei wenst teelt van veldbonen

Coöperatie AgruniekRijnvallei motiveert akkerbouwers in haar werkgebied – rondom de Betuwe – om veldbonen te gaan telen. AgruniekRijnvallei faciliteert de teelt en zegt een markconforme prijs toe. Het bedrijf verwerkt het eiwitrijke gewas in veevoer.

Eind jaren 80 en begin jaren 90 was veldbonen een gangbaar gewas op de Nederlandse akkers, zegt Bert Straten, akkerbouwvoorlichter bij AgruniekRijnvallei. "Wij teelden het gewas thuis op ons akkerbouwbedrijf ook. De opbrengsten bleven echter achter en daardoor verdwenen de bonen uit beeld."

Voordelen ten opzichte van sojabonen

Met de opmars van de sojabonenteelt wordt het gewas veldbonen ook weer interessant. Volgens Straten heeft het twee belangrijke voordelen ten opzichte van sojabonen: "Dankzij rasverbeteringen is de opbrengst van veldbonen met gemiddeld 6 ton per hectare aanzienlijk hoger dan de 2,5 ton die sojabonen oplevert. Dat compenseert het iets hogere eiwitgehalte van soja ruimschoots. Bovendien voldoen akkerbouwers met veldbonen op handige wijze aan de vergroeningseisen. Want als je aandacht voor het gewas hebt, kun je er een leuk saldo mee behalen."

Bert Straten, akkerbouwvoorlichter bij AgruniekRijnvallei
Bert Straten, akkerbouwvoorlichter bij AgruniekRijnvallei

Voorkeur voor witbloemige veldbonen

Starten merkt dat er animo is voor de teelt in zijn werkgebied. "Wij leveren het zaad en geven teeltadvies. Dorsen kunnen de meeste akkerbouwers zelf. Wij nemen het gewas in onder dezelfde condities als de granen, zoals het vochtpercentage van maximaal 15 procent. Wij vervangen er voor een deel de soja mee in ons veevoer. Vanwege de smaak gaat onze voorkeur uit naar witbloemige veldbonen, omdat het tanninegehalte daarvan lager is dan van bontbloemige."

Met het oog op vorstrisico gaat de voorkeur uit naar een zomerteelt: zaaien in april of mei en eind augustus oogsten.

AgruniekRijnvallei wenst teelt van veldbonen

Of registreer je om te kunnen reageren.