Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Voedselveiligheidscertificaat stelt hogere eisen aan compost

Akkerbouwers mogen volgens de Telerhandleiding Voedsel en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) vanaf 1 januari 2017 alleen nog de hoogste Keurcompost Klassen A en B als organische bodemverbeteraar gebruiken en niet meer de basis Kwaliteitsklasse C.

Deze eis is opgenomen in de handleiding na overleg tussen de Certificeringscommissie Keurcompost en het Akkerbouw Certificerings Overleg (ACO) van de Brancheorganisatie Akkerbouw.

Volgens Arjen Brinkmann, voorzitter van de Certificeringscommissie Keurcompost is dit een stap verder in de trend naar gebruik van betere kwaliteit compost.

Beschikbaarheid komt niet in de knel

Brinkmann verwacht niet dat door de aangescherpte eisen de beschikbaarheid van compost in de knel komt. De grootste volumes zijn nu al A- en B-compost. Uit groencompost wordt vrijwel alleen A en B kwaliteit geproduceerd. Alleen uit GFT afval wordt nog een deel C-kwaliteit geproduceerd. De kwaliteitsklassen onderscheiden zich door steeds strengere normen voor verontreinigingen zoals glas en plastic. Dit zijn vooral visuele verontreinigingen. Producenten van C-kwaliteit Keurcompost kunnen hun composteringsproces volgens Brinkmann wel opwaarderen.

Strenger dan wettelijke eisen

Het branchekeurmerk Keurcompost geeft zekerheid dat de gecertificeerde compost voldoet aan strenge kwaliteitseisen, die veel strenger zijn dan de wettelijke eisen aan compost. Compost mag alleen het stempel Keurcompost dragen wanneer deze afkomstig is van een Keurcompost-gecertificeerde producent. Bovendien moet door analyses zijn vastgesteld dat de betreffende partij compost voldoet aan de producteisen van Keurcompost.

Beheer
WP Admin