PRP Sol is een voorbeeld van een bodemverbeteraar. Foto: Marten Sandburg AkkerbouwNieuws

Van Os: kritisch zijn op bodemverbeteraars

Akkerbouwers moeten kritisch zijn op de vele bodemverbeteraars die als wondermiddelen worden aangeprezen.

Dat zegt Gera van Os, lector duurzaam bodembeheer aan de Aeres Hogeschool in Dronten, in het Uienmagazine. “Sommige zijn prima, maar anderen gevaarlijk: ze kunnen ziektes verwekken.”

Niet de oplossing tegen verdichting

In de helft van de landbouwgronden in Nederland is de ondergrond verdicht. “Bodemverbeteraars met micro-organismen zijn daarvoor niet de oplossing”, stelt Van Os. “Leveranciers van die middelen willen ons graag laten geloven dat ze het gouden ei hebben gevonden. Ik wil dat we met zijn allen kritischer worden op de nieuwe categorie bodemverbeteraars.”

Die middelen bevatten vaak micro-organismen om het bodemleven te stimuleren en het gewas te versterken, legt ze uit. Daar zitten veel vage, dure middeltjes tussen waar het effect niet van is bewezen. “Veel onderzoek wordt in het laboratorium uitgevoerd. Dat zijn totaal andere omstandigheden dan bij de teler in de bodem.”

Hype of hoop

Van Os is voor het Uienmagazine van zaadfirma De Groot en Slot geïnterviewd naar aanleiding van een presentatie over bodemverbeteraars. Is het een hype of hoop? “Misschien pakt het goed uit, maar vanzelfsprekend is dat niet. En zonder gevaar ook niet. Sommige schimmels kunnen zich gedragen als gewasversterker èn ziekteverwekker. Daar kan niemand garanties over geven. En als het effect positief is, komt dat dan door de schimmel of door de meststof die in de formulering zat verwerkt?”

3 adviezen

Voor wie zeker wil weten wat een bodemverbeteraar voor hem kan betekenen, heeft Van Os 3 adviezen: probeer het middel uit op een klein deel van een perceel, deel ervaringen met collega’s om zoveel mogelijk kennis op te doen en bovenal: wees zuinig op de grond, want voorkomen is beter dan genezen.

Beheer
WP Admin