Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Van Dam: zorg over drempelwaarde biologische sector

Biologische boeren en tuinders lopen grote financiële risico’s als de Europese Unie het voorstel overneemt om biologische producten meteen hun biologische status te ontnemen als er residuen van gewasbeschermingsmiddelen worden gevonden.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakt zich daarover grote zorgen, laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.

De Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement zijn met elkaar in gesprek over een nieuwe verordening van de biologische productie. Een van de elementen daarin is de invoering van een drempelwaarde voor gewasbeschermingsmiddelen. Als producten resten van gewasbeschermingsmiddelen bevatten boven de drempelwaarde, zouden ze volgens het voorstel meteen worden gedecertificeerd (ontdaan van het etiket ‘biologisch’).

Mogelijk afhakende producenten door drempelwaarde

Nederland is het daarmee niet eens, omdat biologische producenten buiten hun schuld te maken kunnen krijgen met besmetting. De invoering van zo’n drempelwaarde kan de groei van de biologische sector belemmeren, omdat producenten afhaken vanwege de financiële risico’s die ze lopen, aldus Van Dam. De Tweede Kamer praat woensdag 7 december met Van Dam over de Europese regelgeving voor de biologische sector.

Beheer
WP Admin