Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Suikerbietenoogst vordert goed, nog 5% te gaan

Met nog 5% van de oogst voor de boeg heeft de Nederlandse suikerbietenteelt tot afgelopen weekeinde geresulteerd in een tussenstand van 17,1% suiker en 8,3% tarra. De winbaarheid is 90,9 punten.

Dat blijkt uit gegevens van bietenverwerker Suiker Unie.

Teeltgebieden in Gelderland en West-Brabant hebben nog het meest te doen, met respectievelijk 13 en 11% van de oogst nog voor de boeg. Uitzonderlijke cijfers zijn dit niet; vorig jaar om deze tijd moest nog 11% van het totaal worden gerooid en in 2014 was dat 9%.

Variatie tarrapercentages

In de kwaliteitsgegevens van week 12 van de bietencampagne – 4 tot en met 10 december – valt vooral de variatie in tarrapercentages tussen teeltgebieden op. Dat komt onder meer door de regen in het voorjaar. De regio Zuidelijk Flevoland valt in de twaalfde week erg op, met 14,2% tarra. Ook de bieten uit de Haarlemmermeer bevatten veel tarra: 13,9%. Daarentegen zijn er ook veel regio’s die ruim onder de 10% zitten. Het gemiddelde van week 12 is 10%.

Het suikerpercentage van vorige week is met 17,2% stabiel te noemen. Texel heeft wederom het hoogste gehalte met 18,2%. Het campagnegemiddelde van het eiland is maar liefst 18% suiker.

Beheer
WP Admin