Biet met vorstschade. Eerst wordt deze glazig en gaat dan rotten. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Suiker Unie: eerste bieten met vorstschade verwerkt

Suiker Unie is gestart met het verwerken van suikerbieten die worden geleverd met de vorstregeling.

Volgens Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken, zit in alle bieten die nog in de grond zaten wel vorstschade. In het oosten en midden van het land het meest.

Telers die gebruik willen maken van de vorstregeling, moeten zich voor maandag 12 december melden bij de Agrarische Dienst. Bieten die komende weken als gevolg van de vorst slecht van kwaliteit worden, kunnen niet meer worden geleverd. Bieten die net voor de vorst zijn gerooid en met vorstschade in de hoop zijn gelegd, lopen risico. Advies is deze partijen bij twijfel met de regeling te leveren.

Schade aan rand bietenhopen

Behalve schade in het veld heeft de vorst bij veel partijen bieten in het hele land, ook in het zuidwesten, schade aangericht aan de rand van bietenhopen. Deze bieten mogen niet worden geleverd en zullen voor verlading moeten worden verwijderd.

Wanneer dit door omstandigheden niet lukt, is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de vorstregeling. Bieten worden dan versneld opgehaald. Telers betalen dan een bijdrage van €7,50 per netto ton bieten.

Beheer
WP Admin