Premie vorstregeling Cosun dekt alle kosten - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Bijdrage vorstregeling Cosun dekt alle kosten

De bijdrage van €7,50 per ton bieten voor de vorstregeling dekt alle kosten die Suiker Unie maakt voor het verwerken van bevroren bieten. Telers die wel op tijd hun bieten hebben gerooid, betalen daardoor niet mee aan de regeling.

Suiker Unie schat dat er nog 3.400 hectare bieten in de grond zitten van het totale areaal van 71.500 hectare.

Door de nachtvorst is de kans groot dat alle bieten die nog in de grond zitten vorstschade hebben opgelopen. Normaal mogen telers geen bevroren bieten leveren, omdat die snel rotten. Suiker Unie accepteert nooit bevroren of rotte bieten. Maar dan zou Suiker Unie van die laatste 3.400 hectare veel minder bieten aangevoerd krijgen.

Bevroren bieten melden tot maandag 12 december

Daarom heeft coöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, besloten eenmalig een regeling in te stellen voor bevroren bieten. Telers met bevroren bieten kunnen zich tot maandag 12 december bij Suiker Unie aanmelden voor de regeling. Voor bevroren bieten geldt een verwerkingsbijdrage van €7,50 per ton netto bieten. Suiker Unie blijft in ieder geval rotte bieten weigeren, ook binnen de vorstregeling.

Suiker Unie verschuift reguliere leveringen naar achteren, om bevroren bieten versneld te kunnen verladen en verwerken. Voor alle reguliere leveringen die worden uitgesteld, betaalt Suiker Unie vanaf dinsdag 6 december een aanvullende bijdrage van 25 cent per ton netto bieten. Langer dan een week uitstel levert 50 cent extra op.

Suiker Unie: alle telers profiteren van regeling

In 2010 kende Suiker Unie ook een vorstregeling. Toen was sprake van overmacht, omdat de oogst lange tijd onmogelijk was door regen. Dit jaar konden telers wel op tijd bieten rooien. Maar de telers bepalen het oogstmoment, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. “Suiker Unie bepaalt het moment van verladen. De bijdrage voor het verwerken van bevroren bieten dekt alle extra kosten die Suiker Unie maakt. Alle telers profiteren van de regeling. Anders hadden we minder suiker geproduceerd. Aan de suiker verdienen we. Wij raden telers aan onze agrarische dienst te raadplegen als ze twijfelen over de vorstschade. Telers kunnen het beste zo snel mogelijk beslissen of ze zich aanmelden voor de regeling. De eerste telers hebben zich al gemeld.”

Bieten in gebied fabriek Anklam allemaal gerooid

Suiker Unie schat dat er nog 1.200 hectare bieten in de grond zitten in het westen en zuidwesten van het land. Op de noordelijke dal- en veengronden is dat zo’n 1.100 hectare. In oostelijk Brabant en Limburg is dat 500 hectare, in Gelderland 200 hectare, in Flevoland 250 hectare en op de noordelijke klei 150 hectare.

Suiker Unie heeft ook een fabriek in het Duitse Anklam. Daar zijn alle bieten al lang gerooid, zegt Sikken. “Dat is niet verplicht. Maar de akkerbouwers daar oogsten hun bieten eerder, omdat ze daarna wintertarwe willen zaaien.”

Beheer
WP Admin