Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Piet Hein Merckens op 1 januari voorzitter Vavi

Piet Hein Merckens neemt op 1 januari de voorzittershamer van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) over van René van der Linden. Dat maakt de Vavi bekend.

Merckens is CEO van Aviko Group en lid van de concerndirectie van Royal Cosun. Om zijn bestuurservaring te schetsen; namens zijn voormalig werkgever Sara Lee was Merckens lid van het bestuur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT). Ook was hij CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Royal Wessanen.

Unaniem gekozen

De leden van de Vavi kozen Merckens unaniem als voorzitter. Dat is hij in elk geval voor twee jaar. Hij vervult deze functie vanuit zijn baan als CEO van Aviko Group, net zoals zijn voorzitterschap van de Trade Committee van de European Potato Processors Association (EUPPA).

René van der Linden zwaait na ruim 28 jaar af als Vavi-voorzitter. Merckens hierover: “René heeft in zijn eerste jaren als voorzitter van de Vavi een belangrijke verbindende rol gespeeld tussen de leden en is er vervolgens in geslaagd een breed gedragen agenda neer te zetten. Daarnaast is René een stevige ruggensteun geweest bij de externe oriëntatie van veel Nederlandse aardappelverwerkers. Bovendien heeft hij de Vavi in politiek Den Haag en Brussel op de kaart gezet. Daarvoor zijn alle leden van de Vavi hem zeer erkentelijk.”

85% Nederlandse aardappelen geëxporteerd

Nederland heeft na de Verenigde Staten de grootste aardappelverwerkende industrie ter wereld. De Vavi behartigt de belangen van de aardappelverwerkende industrie in het algemeen en van de zeven leden in het bijzonder. De aardappelverwerkende industrie is goed voor 3.500 werkplekken, verwerkt jaarlijks 3,9 miljoen aardappelen tot meer dan 2 miljoen ton producten, waarvan ruim 85% bestemd is voor export.

Beheer
WP Admin